Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu

2024-06-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Klasyka wśród ciast!

Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę.

Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu to klasyczny deser, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Jabłka, główny składnik tego wypieku, są bogate w błonnik, witaminę C oraz przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i zdrowie serca. Cynamon, używany w przepisie, ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Wanilia natomiast dodaje niepowtarzalnego aromatu, który pobudza zmysły i poprawia nastrój.

Przepis na szarlotkę można dostosować do własnych preferencji, używając różnych rodzajów jabłek czy dodając orzechy lub suszone owoce, które wzbogacą smak i wartości odżywcze ciasta. Alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej może być mąka migdałowa lub owsiana, co sprawi, że szarlotka będzie bezglutenowa i jeszcze zdrowsza.

Kaloryczność

Szacunkowa kaloryczność całej szarlotki wynosi około 3000 kalorii. Jedna porcja (zakładając, że cała szarlotka jest podzielona na 12 kawałków) dostarcza około 250 kalorii.

Składniki

    na dużą blachę - 2 mniejsze kwadratowe:
    • Mąka pszenna: 600g
    • Masło roślinne lub margaryna: 1 kostka (schłodzona)
    • Smalec: 25g (schłodzony)
    • Proszek do pieczenia: 15g
    • Cukier wanilinowy: 16g
    • Cukier: 125g
    • Żółtka: 4 duże jaja (jeśli małe, to 5)
    • Śmietana 18%: 3-4 łyżki (jeśli rzadka, można zagęścić kwaskiem cytrynowym)
    Piana:
    • Białka: 4
    • Szczypta soli
    • Bułka tarta: do posypania piany
    Nadzienie:
    • Prażone jabłka z wanilią: 2 słoiki po 500ml
    • Świeże jabłka: 1-2
    • Rodzynki: 1/2 szklanki
    • Cynamon: 1 płaska łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia na stolnicę, aby napowietrzyć ciasto i sprawić, że będzie bardziej puszyste. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec, które nadadzą ciastu wilgotność.
  2. 2. Siekamy składniki szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem, aż się dobrze rozdrobnią.
  3. 3. Dodajemy żółtka i śmietanę. Siekamy jeszcze nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
  4. 4. Formujemy z ciasta walec, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Na koniec chłodzenia przenosimy ciasto na około 5-10 minut do zamrażarki, co ułatwi krojenie.
  5. 5. Kroimy ciasto w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z 2/3 ciasta robimy spód i mały rant, a 1/3 zostawiamy na wierzch.
  6. 6. Obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę, mieszamy z rodzynkami, cynamonem i prażonymi jabłkami. Nadzienie układamy na cieście.
  7. 7. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wykładamy na ciasto, posypujemy bułką tartą, dodajemy nadzienie, a następnie przykrywamy resztą piany i cienkimi plastrami ciasta.
  8. 8. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, zmieniając po 30 minutach pieczenie na dolną grzałkę, aby góra się nie przypaliła. Można również przekręcić blachę tył naprzód dla równomiernego pieczenia.
  9. 9. Po wyjęciu z piekarnika, szarlotkę przestudzamy. Kroimy lekko ciepłą i delektujemy się smakiem.
  10. 10. Szarlotka najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, co dodaje jej jeszcze więcej przyjemności. Smacznego!
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
Szybkie ciasto "Zebra" bez pieczenia
(25)
Szarlotka z jogurtem
(2)
Tropikalny sernik na zimno z bananami
(1)
Ciasto shrek przepis na dużą blachę
(1)
Ciasto meduza z kremem i ananasem
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)