Ciasto "Calineczka" - truskawkowe ciasto z nieba !
Ciasto "Calineczka" - truskawkowe ciasto z nieba !
2020-02-25
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Ciasto, które cieszy nie tylko oko ale i podniebienie. Ser powinien być zmielony, wtedy wkładka wyjdzie gładka. W sezonie truskawkowym jak najbardziej polecam upiec to ciasto. Spróbujcie - bardzo smakuje, możemy go piec na święta.
Składniki
Biszkopt:
jajka: 5 dużych
cukier: 10 płaskich łyżek
górką mąka pszenna: 5 łyżek z górką
górką mąka ziemniaczana: 3 łyżek z górką
naturalne kakao: 2 łyżki
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wkładka serowa:
ser twarogowy półtłusty: 600 gramów trzykrotnie zmielonego
cukier: 3/4 szklanki
jajka 5 dużych
budyń śmietankowy: 1
miękkiego masła: 110 gramów
aromat migdałowy
Krem:
budyń śmietankowy: 2
mleko: 400 mililitrów
cukier: 4 łyżki
margaryna: 250 gramów
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa: 2
truskawki: połowa kilograma
kakao: około 6 herbatników
Wykonanie przepisu
1. Na początku mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Spód blaszki o wymiarach 32 x 20 wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy mąką, boki zostawiamy suche.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku na zmianę wciąż ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się całego cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia.
3. Dalej ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Po ostudzeniu biszkopt kroimy na 2 blaty.
4. Znów blaszkę o wymiarach 32 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce sera wciąż ucierając. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i proszek budyniowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez około 35-40 minut, aż sernik się zetnie i będzie miał lekko złoty kolor. Zostawiamy w blaszce do wystudzenia.
5. Następnie do garnka lejemy 200 mililitrów mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i na wrzące mleko lejemy go. Zgotowujemy budyń, kroimy go folią tak by ściśle przylegała do budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy budyń jest zimny ucieramy margarynę na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
6. Następnie obie galaretki rozpuszczamy w 400 mililitrach wrzącej wody, odstawiamy do momentu, aż zaczną mocno tężeć. Dalej truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Herbatniki kruszymy przy pomocy blendera lub wałka do ciasta.
7. Na zakończenie do blaszki w której piekliśmy ciasta na spód układamy jeden blat biszkoptu. Smarujemy go 1/3 częścią kremu, następnie kładziemy wkładkę serową. Wkładkę serową smarujemy kolejną 1/3 częścią kremu i na krem układamy truskawki. Truskawki zalewamy mocno tężejącą galaretką i od razu kładziemy na nią drugi blat biszkoptowy. Blat biszkoptowy smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !