I wciąż są świeże sezonowe brzoskwinie, piec tak pyszne i pachnące ciasto. Dla lepszego smaku użyłam do testu jogurtu brzoskwiniowego, okazało się bardzo smaczne!
1. Na początku ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem i wanilią, dodaj jajka pojedynczo. Następnie dodaj jogurt, ponownie lekko ubij. Użyłam picia jogurtu brzoskwiniowego.
2. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, przesiej, stopniowo dodawaj, mieszając mikserem przy niskich prędkościach.
Reklama
3. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem (mam nieprzywierający i nie smaruję go), równomiernie rozłóż ciasto, a następnie brzoskwinie pokroić w plasterki. Posyp trochę cukru na wierzchu (około łyżki stołowej).
4. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut, gotowość do sprawdzenia za pomocą drewnianego szpikulca. Schłodź gotowe ciasto na ruszcie. Smacznego !
5. Rada: Więcej przepisów na ciasta znajdziecie: Ciasta.