Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli

2024-06-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli
Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Obok pysznych, odkwaszających organizm ogórków kiszonych (tutaj przepis), konserwowych (tutaj przepis) czy tradycyjnych pikli (tutaj przepis), w tym roku postanowiłam wzbogacić kilka słoików azjatyckimi przyprawami.

Ogórki konserwowe to popularne przetwory, które nie tylko doskonale smakują, ale również mają wiele korzyści zdrowotnych. Dodatek curry, miodu i chilli sprawia, że przetwory te zyskują unikalny, egzotyczny smak, który doskonale komponuje się z wieloma daniami. Ogórki są niskokaloryczne, a ich spożywanie wspomaga trawienie i dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów. Pikle w curry z miodem i chilli to również świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków konserwowych, wnosząca odrobinę orientu do naszej kuchni.

Alternatywy składników:

- Ocet: można użyć octu jabłkowego zamiast spirytusowego.
- Miód: zamiast miodu można użyć syropu klonowego lub agawy.
- Curry: jeśli nie lubisz curry, można zastąpić je kurkumą i garam masalą.
- Chilli: jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, można zmniejszyć ilość chilli lub zastąpić je słodką papryką.

Wartość odżywcza

Przygotowanie całej porcji ogórków konserwowych w curry z miodem i chilli dostarcza około 1500 kcal. Porcja 100 g tych pikli to około 25-30 kcal, w zależności od ilości użytych składników.

Składniki

    • Ogórki średnie: 2-3 kg
    • Woda: 3 litry
    • Ocet: 1 szklanka
    • Curry: 4 łyżeczki
    • Chilli: 1 łyżeczka
    • Ziele angielskie: 4 ziarna
    • Liście laurowe: 2 sztuki
    • Miód: 5 łyżek
    • Cukier: 6-8 łyżek
    • Sól: 1-2 łyżki
    • Cebula: 4 sztuki
    Dodatkowo:
    • Gorczyca biała: 1 łyżeczka na słoik
    • Papryka/papryczki chilli: według uznania
    • Marchewka: według uznania
    • Czosnek: według uznania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Marchewkę i paprykę kroimy drobno, czosnek w plasterki.
  2. 2. Ogórki dokładnie myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na plasterki.
  3. 3. Do wyparzonych i osuszonych słoików wkładamy ogórki, dwa paski marchewki i papryki oraz 1-2 plasterki czosnku.
  4. 4. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy białej.
  5. 5. Gotujemy zalewę ze wszystkich składników, z wyjątkiem octu i miodu, przez 10-15 minut na małym ogniu.
  6. 6. Po tym czasie dodajemy miód i ocet, mieszamy, próbujemy zalewy i ewentualnie dosładzamy lub dodajemy więcej wody/octu.
  7. 7. Zalewa powinna być słodka, lekko ostra, idealna do pikli. Usuwamy zalewę z ognia.
  8. 8. Rozkładamy cebulę i przyprawy do słoików, zalewamy ogórki i lekko zakręcamy słoiki.
  9. 9. Słoiki wkładamy do dużego garnka z wodą sięgającą 3/4 wysokości słoików. Gotujemy przez 10-15 minut.
  10. 10. Wyjmujemy słoiki, dokręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem, pozwalając im wystygnąć. Następnie odwracamy je z powrotem.
  11. 11. Najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
  12. 12. Spożywanie ogórków konserwowych dostarcza organizmowi błonnika, witaminę C oraz antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają trawienie. Dzięki temu przepisowi można cieszyć się smacznymi i zdrowymi przetworami przez cały rok.
Duszone warzywa na patelni
(2)
Posiekane ogórki na zimę - Pikle
(1)