Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli

2023-08-03 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli
Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Obok pysznych, odkwaszających organizm ogórków kiszonych (tutaj przepis), konserwowych (tutaj przepis) czy tradycyjnych pikli (tutaj przepis), w tym roku postanowiłam wzbogacić kilka słoików azjatyckimi przyprawami. Pyszne dodatek do kanapek i mięsnych dań to pikle w słodko-ostrej, lekko octowej zalewie z dodatkiem curry, miodu i chilli. Ogórki są chrupiące, twarde i pięknie kolorowane. Wypróbujcie!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 2-3 kg ogórków średnich
    • 3 litry wody
    • 1 szklanka octu
    • 4 łyżeczki curry
    • 1 łyżeczka chilli
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 5 łyżek miodu
    • 6-8 łyżek cukru
    • 1-2 łyżki soli
    • 4 cebule
    Dodatkowo:
    • + gorczyca biała
    • + papryka / papryczki chilli
    • + marchewka
    • + czosnek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Marchewkę i paprykę drobno pokroić. Plasterki z czosnkiem. Ogórki należy dokładnie umyć. Usuń końcówki. Przekroić na plasterki.
  2. 2. Wkładaj do wyparzonych i osuszonych słoików ogórki, dwa paski marchewki i papryki, a także 1-2 plasterki czosnku.
  3. Reklama
  4. 3. Każde słoiczki powinno mieć łyżeczkę gorczycy.
  5. 4. Ugotować zalewę z wszystkich składników, z wyjątkiem octu i miodu. Gotuj przez dziesięć do piętnastu minut na małym ogniu.
  6. 5. Po tym dodaj miód i ocet. Wymieszać. Spróbuj zalewy. Dosłodzić lub dodać więcej wody lub octu.
  7. 6. Zalewa powinna być sama w sobie smaczna, słodka i lekko ostra, podobnie jak pikle. Usuń zalewę.
  8. 7. Rozłóż cebulę i przyprawy do słoików. Następnie zalewaj ogórki i lekko zakręcaj. Użyj dużego garnka do zagotowania wody. Ułóż słoiki na lnianej ściereczce, aż woda sięgnie 3/4 wysokości.
  9. 8. Weź około dziesięciu do piętnastu minut. Wyjąć słoiki, odkręcić (nie podnosząc wieczka) i mocno zakręcić. Do góry dnem. Pozwól mu wystygnąć. Odwrócić ponownie.
  10. 9. Najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli
Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli
Ogórki konserwowe - Pikle w Curry z Miodem i Chilli
Duszone warzywa z soczewicą
(1)
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
(3)
Pyszna sałatka ogórkowa do słoików na zimę
(7)
Przecier pomidorowy na zupę/sos mojej mamy
(1)
Z serii "coś na zimę": Sałatka szwedzka
(2)
Sałatka z cukinii na zimę, łagodna
(1)