Główne składniki: Oferuję ci pikantną pęcherzycę na zimę. Tym, którzy kochają pęcherzycę, z pewnością spodoba się ten przepis. Możesz podać taką pęcherzycę do pieczonego mięsa lub drobiu jako przekąskę.
Składniki
pęcherzyca warzywna: 900 ml na puszkę
laska cynamonu: 1
liść chrzanu: 1 l
goździk: 5
ziele angielskie: 5
sól: 1,5 łyżeczki
cukier: 1,5 łyżki stołowej
ocet 9%: 2 łyżeczki
Wykonanie przepisu
1. Przypominam raz jeszcze, że owoc pęcherzykowy jest ukryty w skorupie przypominającej chińską papierową latarnię i pokryty woskową powłoką. Przed przystąpieniem do przygotowania pęcherzycy skorupkę należy usunąć i dokładnie zmyć powłoką woskową, w przeciwnym razie może nadać potrawie gorzki smak.
2. W czystym słoju na dole ułożony jest arkusz chrzanu, laska cynamonu, goździki i ziele angielskie.
3. Napełnij słoiki owocami pęcherzycy.
4. Zagotuj wodę w czajniczku i zalej pęcherzycę przez 15 minut, przykryj brzegi pokrywkami. Po tym czasie wlej wodę na patelnię, dodaj cukier i sól, zagotuj i zalej ocet. Wlej do pęcherzycy i natychmiast zamknij puszki za pomocą klucza lub zakrętek.
5. Odwróć puszki do góry nogami, zawiń puszki czymś ciepłym i pozostaw do ostygnięcia. Ciesz się swoimi przedmiotami!