Posiekane ogórki na zimę - Pikle

2023-08-03 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Posiekane ogórki na zimę - Pikle
Przepis na domowe Pikle, czyli ogórki krojone w grube plasterki, z octową zalewą, która jest nieco słodsza niż ogórki konserwowe. Wyraziste, idealne na kanapki lub jako dodatek do mięsnych gulaszy lub obiadów. Przechowują się dobrze w spiżarni, ale szybko się kończą. Zdecydowanie polecam!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 5 kg ogórków (najlepiej średnich)
    • 5-6 litrów wody 
    • 3-4 łyżki soli
    • 10-12 łyżek cukru
    • 1 butelka octu (lub mniej)
    • 1 przyprawa do ogórków
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziarenek pieprzu
    • 3 cebule
    Dodatkowo do włożenia do słoików:
    • marchewki
    • korzeń chrzanu
    • ząbki czosnku
    • papryczki chilli (ewentualnie)
    • ziarna pieprzu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wyparzyć słoiki. Osuszyć.
  2. 2. Pokroić marchewkę, czosnek i chrzan na plasterki o średniej grubości.
  3. Reklama
  4. 3. Ogórki należy dokładnie umyć. Dokładnie usunąć na durszlaku.
  5. 4. Przekroić na plasterki o dowolnej grubości.
  6. 5. Następnie umieść je w wyparzonych butelkach.
  7. 6. Do każdego słoiczka włóż trochę chrzanu, 2-3 plasterki czosnku, plasterki marchewki i dwa ziarenka pieprzu lub pokrojone w paski chilli.
  8. 7. Użyj dużego garnka do zagotowania wody.
  9. 8. Dodaj cebule pokrojone w ćwiartki, pieprz i liście laurowe do ogórków. Gotować około dwudziestu minut. Następnie dodaj ocet. Ugotuj pod przykryciem. Połącz cukier i sól. Wymieszać.
  10. 9. Najlepiej spróbować zalewy, a nawet możesz ją dosłodzić i dosolić.
  11. 10. Wyjmij cebulę, liście i pozostałe ziarna lub przyprawy z garnka za pomocą cedzakowej łyżki. Podokładaj do butelek.
  12. 11. Ogórki należy zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki.
  13. 12. Wekowanie: Użyj dużego garnka do zagotowania wody.
  14. 13. Na dno połóż lniany materiał. Następnie dodaj butelki. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tych przedmiotów.
  15. 14. Gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Ostrożnie wyjąć zakrętki i mocno dokręcić.
  16. 15. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić, aby wystygły do pełnego.
  17. 16. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia, dopóki nie zostaną wyczerpane.
Posiekane ogórki na zimę - Pikle
Posiekane ogórki na zimę - Pikle
Sałatka z fasoli na zimę
(1)
Sałatka z papryki na zimę
(4)
Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące
(1)
Adżika z zielonych pomidorów
(2)
Chrupiące ogórki małosolne
(1)
Leczo z fasolki szparagowej na zimę
(1)
Ogórki po meksykańsku
(1)