Posiekane ogórki na zimę - Pikle

2024-06-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Posiekane ogórki na zimę - Pikle
Przepis na domowe Pikle

Pikle, czyli ogórki krojone w grube plasterki, z octową zalewą, to wyjątkowy dodatek do kanapek oraz mięsnych potraw. Są nieco słodsze niż tradycyjne ogórki konserwowe, co nadaje im charakterystyczny smak. Przechowywane w spiżarni mogą cieszyć podniebienia przez długi czas, choć znikają z półek bardzo szybko. Dlaczego warto je robić? Ogórki, będące głównym składnikiem pikli, są bogate w witaminy C i K oraz błonnik, co wspomaga układ trawienny. Zawierają także przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.

Alternatywy składników:

- Ocet: Można zastąpić octem jabłkowym lub winnym, co nadaje inny smak.
- Cukier: Można użyć cukru trzcinowego lub miodu dla zdrowszej wersji.
- Pieprz: Można użyć ziela angielskiego lub gorczycy.

Składniki

    • Ogórki: 5 kg (najlepiej średnich)
    • Woda: 5-6 litrów
    • Sól: 3-4 łyżki
    • Cukier: 10-12 łyżek
    • Ocet: 1 butelka (lub mniej, do smaku)
    • Przyprawa do ogórków: 1 opakowanie
    • Liście laurowe: 2 sztuki
    • Pieprz: 5 ziarenek
    • Cebule: 3 sztuki
    Dodatki do słoików:
    • Marchewki
    • Korzeń chrzanu
    • Ząbki czosnku
    • Papryczki chilli (opcjonalnie)
    • Ziarna pieprzu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Słoiki wyparzamy i osuszamy.
  2. 2. Marchewkę, czosnek i chrzan kroimy na średniej grubości plasterki.
  3. 3. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy na durszlaku.
  4. 4. Kroimy je w grube plasterki.
  5. 5. Plasterki ogórków wkładamy do wyparzonych słoików.
  6. 6. Do każdego słoika dodajemy kawałek chrzanu, 2-3 plasterki czosnku, plasterki marchewki oraz 2 ziarenka pieprzu lub paski chilli.
  7. 7. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  8. 8. Dodajemy do wody pokrojone cebule, pieprz i liście laurowe, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy ocet i gotujemy pod przykryciem. Mieszamy cukier i sól.
  9. 9. Zalewę próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy lub dosalamy.
  10. 10. Cedzakową łyżką wyjmujemy z zalewy cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu, dodajemy je do słoików.
  11. 11. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
  12. 12. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  13. 13. Na dno garnka kładziemy lniany materiał, dodajemy słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.
  14. 14. Gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy słoiki i mocno dokręcamy zakrętki.
  15. 15. Słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do pełnego wystygnięcia.
  16. 16. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia, dopóki nie zostaną zużyte.
  17. 17. Wartości odżywcze ogórków: Są niskokaloryczne, składają się głównie z wody (ponad 90%), zawierają witaminy C i K oraz błonnik. Mają niski indeks glikemiczny, co czyni je idealnym składnikiem dla osób z cukrzycą.

Answering to comment

Leczo z bakłażana na zimę
(4)
Kimchi - kiszona kapusta w koreańskim stylu kimchi
(1)
Gogoshary w marynacie miodowej
(1)