Pieczony bakłażan z marchewką na zimę jest pyszną przystawką do różnych potraw. Kilka tygodni temu, moim zdaniem, kupiłem dużo bakłażanów, potem obawiałem się, że długo nie będą kłamać, ale w lodówce nie było miejsca. Postanowiłem zwinąć taki słoik, zwłaszcza, że spróbowałem tego kawałka i podobały mi się bakłażany.
Składniki
bakłażan: 750 gramów
duże marchewki: 1 szt
czosnek: 4 zęby
cebule: 2 szt
rafinowany olej słonecznikowy (do pieczenia bakłażana): 2 łyżki
woda: 125 ml
cukier: 2 łyżki
sól: 1,5 łyżeczki
ocet 9%: 3 łyżki stołowe
Wykonanie przepisu
1. Bakłażana pokroić w kostkę i polać olejem słonecznikowym.
2. Piec bakłażana w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
3. Umieść gorący bakłażan w misce i wyciśnij czosnek, wymieszaj.
4. Zetrzyj marchewki na tarce, możesz na zwykłej lub koreańskiej. Bardziej podoba mi się to po koreańsku.
5. Rozłóż w czystym sterylnym słoju warstwami, zaczynając od bakłażana, a następnie marchewki i cebulę pokrój w półpierścienie. Wciśnij warzywa do słoika za pomocą łyżki lub wygodnie za pomocą młynka do ziemniaków.
6. Przygotuj marynatę: Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól, poczekaj, aż się rozpuszczą, zalej ocet. Delikatnie wlej marynatę do słoika z warzywami. Połóż szmatkę na dnie patelni, włóż do niej słoik warzyw i zalej gorącą wodą w odległości 1,5 cm od szyjki. Przykryj słoik pokrywką. Sterylizuj 15 minut po zagotowaniu wody.
7. Następnie mocno dokręć słoik pokrywką, odwróć go i owiń ciepłym kocem. Przekąskę można przechowywać w temperaturze pokojowej. Przyjemne puste miejsca!
Answering to comment