Pewnego dnia gotowałem lecho z bakłażanem na zimę. Kilka lat temu kupowałem już takie łóżko, mojej rodzinie się podobało. W tym sezonie postanowiłem ponownie go zamknąć. Obliczanie produktów na 2 puszki o pojemności 1 litra.
Składniki
bakłażan: 650 gram
pomidory: 1,2 kg
cebula: 300 gram
bułgarska papryka: 300 gram
ostra papryka: 0,5 szt
sól: 1 łyżka
cukier: 0,5 łyżki
ocet 9%: 30 ml
rafinowany olej słonecznikowy: 50 ml
mielona papryka: 1 łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Pokrój pomidory, umieść pomidory w misce kombajnu i przekręć za pomocą dyszy „metalowy nóż”.
2. Pokrój cebulę na pół pierścienia.
3. Wlej sok pomidorowy do rondla, zagotuj, zanurz w nim cebulę, dodaj olej.
4. Dodaj także sól, cukier, ocet i paprykę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
5. Pokrój bakłażana w plastry o wielkości około 3-3,5 cm.
6. Pokrój pieprz w te same plastry.
7. Zanurz bakłażana do rondla , gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj pieprz i ostrą paprykę.
8. Gotuj kolejne 10 minut.
9. Szybko umieść gorący bakłażan na zimę w sterylnych słoikach i zwiń go. Odwróć się i zawiń, aż ostygnie. Zostawiłem kilka łyżek, aby Lecho pobrał próbkę. Okazało się bardzo smaczne! Ciesz się swoimi przedmiotami!