Zupa z groszku indyjskiej Mung Dal

2020-09-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zupa z groszku indyjskiej Mung Dal
Tak łatwo jest poznać indyjską kuchnię ajurwedyjską! Pyszna i aromatyczna indyjska grochówka mung dal z dynią i przyprawami zachwyci dietę wegańską. Można go gotować na czczo i pasuje do większości diet lub ograniczeń dietetycznych. A gotowanie to przyjemność!

Składniki

    • woda: 1.5 l
    • groszek mung: 200 gram
    • dynia: 200 gram
    • masło: 50 gram
    • marchew: 1 szt
    • imbir: 20 gram
    • mielona kolendra: 0,5 łyżeczki
    • kurkuma: 0,5 łyżeczki
    • papryka: 0,5 łyżeczki
    • kminek: 1 łyżeczka
    • sól: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj składniki. Do przygotowania indyjskiej zupy grochowej Mung Dal potrzebujemy: 1,7 l wody; 200 g suszonego groszku; 200 g dyni; 1 marchewka; 50 g roztopionego masła; 20 g świeżego korzenia imbiru; mielona kolendra; kurkuma; papryki; 1 łyżeczka kminek i sól.
  2. składniki na zupę mung dal
  3. 2. Spłucz dokładnie groszek, aż woda stanie się czysta. Groszek zalewamy dużą ilością gorącej wody przez 5 godzin. Następnie spuść wodę i ponownie spłucz groszek.
  4. przygotowujemy groszek mung
  5. 3. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć lub drobno posiekać.
  6. starty i posiekany imbir
  7. 4. Do rondla wlać groszek, dodać imbir, kolendrę, paprykę i kurkumę oraz połowę roztopionego masła.
  8. do rondla wlewamy groszek imbir kolendrę paprykę, kurkumę i masło
  9. 5. Wlej zimną wodę do rondla.
  10. wlewamy zimną wodę do rondla
  11. 6. Postaw garnek na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj w niskiej temperaturze przez 1 godzinę, okresowo usuwając pianę.
  12. gotujemy
  13. 7. Obierz dynię i pokrój w drobną kostkę.
  14. kroimy dynie w kostkę
  15. 8. Marchewki obrać, a także pokroić w kostkę.
  16. kroimy marchew w kostkę
  17. 9. Dodaj marchewkę i dynię do garnka. Gotuj jeszcze około 30 minut, aż groszek będzie miękki. Powinien dobrze się zagotować.
  18. wkładamy marchewkę i dynie do garnka
  19. 10. Pozostałe masło podgrzej na patelni. Dodaj kminek. Smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  20. dodajemy kminek do masła
  21. 11. Dopraw zupę solą i zamieszaj. Dodaj do zupy smażony kminek, wymieszaj.
  22. dodajemy kminek z masłem i sól
  23. 12. Wyłącz ogień, przykryj patelnię i pozwól mu parzyć przez 5 minut. Smacznego!
  24. 13. Charakterystyczną cechą kuchni indyjskiej jest obecność różnorodnych przypraw. Nawet słynna herbata masala zawiera wiele aromatycznych przypraw. Gotowanie zamienia się w prawdziwy rytuał, w którym każdy składnik ma swoją rolę i miejsce.
  25. 14. Z jednej strony kuchnia indyjska może wydawać się skomplikowana i zagmatwana, niezbyt jasna dla naszej mentalności. Jednak dzięki internetowi i możliwości swobodnego podróżowania stało się dla nas dostępnych wiele indyjskich przepisów. I myślę, że każdy, jeśli chce, może znaleźć dla siebie danie, które lubi.
  26. 15. Nie gotowałam wcześniej niczego indyjskiego, ponieważ bardziej koncentruję się na kuchni rosyjskiej i europejskiej. Ale bardzo podobał mi się groszek dal. Dlatego dzielę się z Wami przepisem.
  27. 16. Warzywa to najważniejszy składnik indyjskiego posiłku. Dhal, czyli dal, to najsłynniejsze danie w Indiach. „Dal” w Indiach nazywa się dowolnymi roślinami strączkowymi - soczewicą, ciecierzycą, fasolą mung, groszkiem, fasolą. W rzeczywistości dal to gotowane rośliny strączkowe z dowolnymi warzywami. Smacznego !
  28. zupa z groszku
Barszcz dietetyczny
(1)
Barszcz czerwony klarowny
(1)
Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami
(1)
Wietnamska zupa PHO
(1)
Zupa pieczarkowa z makaronem
(1)
Zupa pomidorowa z kurczakiem
(1)