3 puszki (po 400-440 g) ulubionej małej fasoli
2 puszki (400-.440 g) pomidorów w puszce we własnym soku (bez skórek)
1 mała żółta cukinia
2 łodygi selera
2 średniej wielkości marchewki
1 czerwona lub zielona papryka
1 mała papryka jalapeno
1 średnia cebula
1 kolba kukurydzy (lub 4 łyżki. 5 ząbków czosnku
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki. 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
1 łyżka sh. chilli w proszku
1 łyżka. 1 łyżka kminu w proszku
1 łyżka š. papryki w proszku
0,5 łyżki. oregano
0,5 łyżki soli
1 liść laurowy
starty twardy ser (do podania)
cytryna (do podania)
awokado (do podania)
świeża posiekana pietruszka lub kolendra (do podania)
sól
(1)