Barszcz dietetyczny

2020-06-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Barszcz dietetyczny
Najsmaczniejszy i najbardziej satysfakcjonujący barszcz, który można gotować na wodzie! Do gotowania barszczu potrzebujesz tylko warzyw z ogrodu i wody. To pierwsze danie można bezpiecznie nazwać dietetycznym, ponieważ jest przygotowywane bez tradycyjnego smażenia warzyw, a jego smak jest doskonały i niesamowicie smaczny!

Składniki

    • młoda kapusta: 250 gram
    • ziemniaki: 500 gram 
    • buraki: 150 gram
    • marchewka: 100 gram
    • cebula: 30 gram
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka 
    • pomidory: 220 gram
    • woda: 1.5 l
    • czosnek: 1 ząbek 
    • liść laurowy: 2 szt
    • cytryny: 0,5 grama
    • sól: do smaku
    • zieleń: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Jeśli to możliwe, użyj młodej kapusty, jest bardziej miękka i słodka, co nada gotowemu daniu szczególny smak.
  2. produkty na barszcz dietetyczny
  3. 2. Obierz i pokrój ziemniaki na małe kostki. Możesz zmielić bulwy w sposób, w jaki jesteś bardziej przyzwyczajony, na przykład za pomocą kostek lub bardzo dużych fragmentów.
  4. pokrojone ziemniaki
  5. 3. Zalej ziemniaki zimną wodą i wyślij patelnię do wysokiego ognia. Możesz użyć bulionu z kurczaka lub warzyw zamiast zwykłej wody. Po ugotowaniu zredukuj piec do umiarkowanego, dodaj trochę soli i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe (czas zależy od używanej odmiany i wielkości twoich plasterków). Zajęło mi to około 15-20 minut.
  6. gotowane ziemniaki
  7. 4. W tej chwili przygotuj resztę. Obierz i opłucz cebulę, buraki, marchewkę i czosnek razem w natkę pietruszki i zioła pod bieżącą wodą.
  8. przygotowane warzywa na barszcz
  9. 5. Pokrój kapustę w cienkie paski.
  10. pokrojona kapusta w paski
  11. 6. Zetrzyj buraki i marchewkę na drobnej tarce. Posyp buraki świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, to doda kwasowości gotowemu naczyniu i utrzyma bulion w kolorze czerwonym.
  12. starta marchewka i buraki
  13. 7. Pokrój cebulę w możliwie małe kostki.
  14. pokrojona cebula w małe kostki
  15. 8. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i wypełnij je wrzącą wodą. Pozostaw tę drogę na 2 lub 3 minuty.
  16. pomidory wypełnione wrząca wodą
  17. 9. Odcedź wodę i łatwo obierz pomidory.
  18. obrane pomidory ze skórki
  19. 10. Pokrój pomidory w małe kostki. Zwykle używam więcej pomidorów cherry. Mają słodki smak, który nada gotowemu daniu specjalne nuty i jasność.
  20. pokrojone pomidory w małe kostki
  21. 11. Gdy ziemniaki będą gotowe, maksymalnie piec. Wyślij buraki, marchewki i cebulę do miski. Gotuj przez około 3 minuty.
  22. gotujemy buraki marchew i cebulę z ziemniakami
  23. 12. Następnie dodaj pomidory do barszczu, delikatnie zmniejsz piec i gotuj przez kolejne 5 minut.
  24. dodajemy pomidory
  25. 13. Wyślij kapustę i liść laurowy do warzyw, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę stołową oleju roślinnego: Gotuj wszystko razem, aż kapusta będzie gotowa (zwykle zajmuje to od 3x do 5 minut).
  26. 14. Są ostatnie poprawki, dodaj drobno posiekane warzywa i czosnek, posiekane w dowolny dogodny dla Ciebie sposób, do gotowego barszczu. Również w tym kroku możesz dodać swoje ulubione przyprawy, zwykle używam zmielonej czerwonej papryki. Spróbuj ponownie na soli i jeśli to konieczne, dodaj sól. Dodaj ogień i po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia, zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól barszczowi parzyć przez co najmniej 15 minut.
  27. dodajemy pozostałe składniki
  28. 15. Najbardziej pyszny barszcz dietetyczny jest gotowy! Podczas serwowania można posypać ziele angielskie lub czarną mieloną papryką.
  29. 16. Barszcz jest uważany za najbardziej zrównoważony i zdrowy pierwszy kurs dla mężczyzn. Zwykle gotuje się go w bulionie mięsnym, dodając ulubione sosy, przyprawy itp. Podczas smażenia warzyw. Spróbuj ugotować barszcz na wodzie bez smażenia, można go podawać osobom na diecie lub na czczo.
  30. 17. Marchewki i buraki można wstępnie upiec w piekarniku aż do ugotowania, a następnie pokroić ręcznie w cienkie paski i dodać do gotowych ziemniaków do dalszego gotowania.
  31. 18. Jeśli nie używasz młodej kapusty, wrzuć ją do wrzenia z ziemniakami, ponieważ gotowanie zajmuje więcej czasu niż młoda główka kapusty.
  32. 19. Liście laurowe i czosnek z przepisu można całkowicie wyeliminować.
  33. 20. Jeśli użyjesz sezonowych słodkich warzyw, smak gotowego barszczu okaże się doskonały!
  34. 21. Tradycyjnie na każdą płytkę można podawać śmietanę. Smacznego!
  35. przygotowany barszcz dietetyczny
Barszcz dietetyczny
Barszcz dietetyczny
Barszcz dietetyczny
Holenderska zupa musztardowa
(2)
Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne
(1)
Zupa-krem z cukinii
(1)
Thermomix - zupa pomidorowa
(1)