Tajska zupa "Tom Yam Kung" z krewetkami z pieczarkami
Tajska zupa "Tom Yam Kung" z krewetkami z pieczarkami
2020-09-19
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Tajska egzotyka jest teraz na Twoim stole! Pomimo oryginalnego kwaśno-pikantnego smaku zupa Tom Yam jest bardzo popularna wśród Rosjan. Podstawą tej zupy jest makaron Tom Yam, który można przygotować w domu lub kupić w dowolnym sklepie spożywczym.
Składniki
Na zupę:
woda: 600 ml
sos, pasta: 80 gram
krewetki: 120 gram
pieczarki: 150 gram
pomidory koktajlowe: 10 szt
cebula: 1 szt
czosnek: 2 ząbki
limonki: 1 szt
kolendra: do smaku
olej roślinny: 2 stołowe łyżki
Do tempury krewetków:
krewetka: 7 szt
mąka: 1 stołowa łyżka
jaja kurze: 1 szt
mleko: 25 ml
platki: 25 gram
sól: do smaku
olej roślinny: 400 ml
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zupy.
2. Rozmrożone krewetki obierz: oderwij głowę, zdejmij skorupkę z nogami. Ponieważ krewetki są małe, nie ma potrzeby usuwania przełyku.
3. Następnie należy przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, grzyby na talerze, ząbki czosnku na małe plasterki, pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części.
4. Rozgrzej olej roślinny w małym rondelku. W nim lekko podsmażyć kostki cebuli i plastry pomidorów koktajlowych przez 3 minuty.
5. Po upływie tego czasu zawartość naczynia zalej wodą i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, dodaj do bulionu sos Tom Yam i dokładnie wymieszaj.
6. Następnie na patelnię dodaj pokrojone pieczarki i obrane krewetki. Kontynuuj gotowanie zupy, aż grzyby i krewetki będą miękkie (około 4 minut). Gotową zupę przykryj pokrywką i odstaw na bok.
7. Następnie musisz ugotować krewetki w tempurze. Aby to zrobić, należy oczyścić duże krewetki: oderwać głowę, usunąć skorupkę nogami i koniecznie usunąć przewód pokarmowy, który znajduje się wzdłuż całego grzbietu krewetki.
8. Osuszyć obrane krewetki papierowymi ręcznikami, lekko posolić i zawinąć w mące.
9. Przygotowanie ciasta: jajko kurze wstrząsnąć widelcem, dodać mleko i jeszcze trochę ubijać widelcem.
10. Zanurz przygotowaną krewetkę, trzymając za ogon, w cieście, a następnie w płatkach.
11. Następnie panierowane krewetki zanurzamy w głębokim tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przenieś smażone krewetki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. W ten sposób nadmiar oleju zniknie.
12. Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.
13. Ciepłą zupę przelać do głębokich misek, dodać niewielką ilość soku z limonki, posypać posiekaną kolendrą, na wierzch ułożyć krewetkę w tempurze.
14. Zupę gotuję dość gęsto, więc nie podaję do niej miski ryżu. Królewska Laotańska wersja Toma Yamy sugeruje, że ryż dodaje się bezpośrednio do samej zupy. W nowoczesnej kuchni jest mnóstwo opcji.gotowanie tej zupy. Ugotowałam najpopularniejszą wersję Tom Yam Kung, czyli z krewetkami. Zupę przygotowuje się również z ryb (tom yam paa), z kurczakiem (tom yam gai), z owocami morza: kalmary, krewetki, przegrzebki, małże (tom yam thale), z krewetkami w mleku kokosowym (tom yam nam khon), a nawet na bazie golonki wieprzowej (tom yam kung). Smacznego !