Prosty przepis na ciasta drożdżowe z dowolnym nadzieniem. Z tego ciasta można zrobić smażone lub pieczone ciasta z nadzieniem według własnego uznania. Następnego dnia są miękkie i przewiewne. Ciasto przygotowuje się szybko, nie wymaga wyrastania.
Składniki
Ciasto:
woda: 250 ml
mąka: 370 gram
drożdże suszone: 5 gram
cukier: 0,5 stołowej łyżki
sól: 0,5 łyżeczki
olej roślinny: 2 stołowe łyżki
Do pieczenia:
olej roślinny: 200 ml
Wykonanie przepisu
1. Połowę wody (125 ml) podgrzewamy w żelaznej misce do temperatury 40 stopni. Wlej do miski, w której wyrabiamy ciasto, dodajemy drożdże, cukier i sól, wlewamy olej roślinny.
2. Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
3. Wlej przesianą mąkę. Nalałem 320 gramów na raz. Możesz dodać nie całą mąkę naraz, ale większość, a następnie wyregulować konsystencję ciasta na stole w drugim kroku, opisanym poniżej.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aż cała woda zostanie wchłonięta przez mąkę.
5. Resztę wody (125 ml) zagotować i przelać do miski ciasta.
6. Ciasto szybko wymieszaj, aż znikną wszystkie grudki mąki. Ciasto jest dość lepkie.
7. Posyp stół przesianą mąką i rozłóż ciasto. Zagniatamy go rękami, stopniowo dodając mąkę. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Jak tylko nie przestaje być lepki, nie dodajemy już mąki. Na posypkę zabrało mi dokładnie 50 gramów mąki. W sumie potrzebowałem 370 gramów mąki (320 na ciasto i 50 na posypkę), jak wskazałem w przepisie. Może ci to zająć mniej więcej, ponieważ każda mąka jest inna.
8. Ciasto jest giętkie i elastyczne. Tworzymy z tego piłkę. Nie będzie potrzebował czasu na sprawdzanie. Gotujemy od razu.
9. Ciasto podzielić na równe części i zawinąć w kulki. Mam 7 sztuk po około 70-75 gramów każda. Ciasto można podzielić na 10 kawałków, każdy o wadze około 50 gramów, aby placki były mniejsze.
10. Każdy kawałek ugniatać rękami w ciasto o średniej grubości. Rozprowadzamy nadzienie. Jako nadzienia użyłam puree ziemniaczanego zmieszanego ze smażoną cebulą. Możesz nadziać ciasta duszoną kapustą, twarogiem, dżemem itp.
11. Mocno ściskamy krawędzie, tworząc podłużny pierożek. Ostrożnie zgniatamy szew.
12. Patelnię podgrzewamy z dodatkiem oleju roślinnego, który powinien sięgać połowy ciasta. Moja patelnia ma średnicę dna 20 centymetrów, potrzebowałem 200 ml oleju. Smażyć pierożki na średnim ogniu z jednej strony, aż się zrumienią. Smażę je przez około 5-7 minut.
13. Odwróć je na drugą stronę i smaż do miękkości. Zajęło mi to kolejne 5 minut. Wyjmij gotowe ciasta z patelni i usmaż kolejną partię. Nie dodałem więcej oleju. Ciasta nie były tłuste, więc nie potrzebowałam papierowego ręcznika.
14. Pierożki według tego przepisu są delikatne i porowate, pyszne smażone i pieczone, lepiej jeść na gorąco. Smacznego!
Answering to comment