Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną

2023-05-09 Autor przepisu Paulina Wardęcka - Na To Mam Ochotę

Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną
Wspaniałe drożdżowe racuszki z jabłkami. Lekkie, puszyste i wilgotne od owoców - nie chłoną tłuszczu! W sam raz na jesienne śniadanie :)

Składniki

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 15 dag drożdży świeżych
    • 2 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • 1 jajko (użyłam dwużółtkowego)
    • szczypta soli
    • 2 łyżki puree z dyni
    • 1-2 jabłka 
    • suszona żurawina

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w niedużą kostkę.
  2. 2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 min.
  3. 3. Jajko ubić z pozostałymi cukrami i solą na gęstą masę. Do miski pszesiać pozostałą mąkę, dodać masę jajeczną, resztę mleka, puree z dyni i rozczyn z drożdży. Dobrze połączyć składniki.
  4. 4. Odstawić przykrytą miskę z ciastem na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  5. 5. Po tym czasie wmieszać do ciasta jabłka. Smażyć racuchy na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia i wyrośnięcia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  6. 6. Gorące posypać cukrem pudrem i żurawiną, od razu podawać.
Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną
Fit deser z tapioki
(2)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)
Oryginalny przepis na wypiek - Bąbelkowych gofrów
(12)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)