Wspaniałe drożdżowe racuszki z jabłkami. Lekkie, puszyste i wilgotne od owoców - nie chłoną tłuszczu! W sam raz na jesienne śniadanie :)
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
15 dag drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko (użyłam dwużółtkowego)
szczypta soli
2 łyżki puree z dyni
1-2 jabłka
suszona żurawina
Wykonanie przepisu
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w niedużą kostkę.
2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 min.
3. Jajko ubić z pozostałymi cukrami i solą na gęstą masę. Do miski pszesiać pozostałą mąkę, dodać masę jajeczną, resztę mleka, puree z dyni i rozczyn z drożdży. Dobrze połączyć składniki.
4. Odstawić przykrytą miskę z ciastem na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie wmieszać do ciasta jabłka. Smażyć racuchy na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia i wyrośnięcia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
6. Gorące posypać cukrem pudrem i żurawiną, od razu podawać.