Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka

2023-05-16 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
Zapraszam po przepis na cudowne Ptysie z Kremem. 

Urocze, delikatne, subtelne - wspaniałe.

Jednoznacznie kojarzą mi się z moją ukochaną mamą. 

Zawsze przygotowuje je z myślą o niej, ponieważ wiem, że to smak jej dzieciństwa. 

Mówiła mi, że bardzo często razem z koleżankami kupowała ptysie w szkolnym sklepiku i umilała sobie w ten sposób czas między lekcjami.

Mój dzisiejszy przepis na Ptysie jest zupełnie inny niż wszystkie. 

Rozpustny - idealny na świętowanie Dnia Mamy.

Leciutkie, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto wypełniają krem z białej czekolady i bita śmietana. 

Te podwójnie nadziewane Ptysie wywodzą się z pięknej Chorwacji (tu znów niezapomniane rodzinne wspomnienia: kawa z mamą nad Adriatykiem, wspólne rozmowy...)

Tam to bardzo popularny  deser, nazywany Princes Krofne, czyli Pączkami Księżniczki :)

Sprawdzą się podczas towarzyskich spotkań przy kawie- bardzo polecam!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na 25 sztuk (Ciasto Parzone):
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 80 g masła
    • szczypta soli
    • 4 duże jajka
    na Krem z Białej Czekolady:
    • 400 ml śmietanki 30%
    • 200 g białej czekolady
    • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej 
    • 1 łyżka cukru pudru
    na Krem Śmietankowy:
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 łyżeczka żelatyny deserowej

    Wykonanie przepisu

  1. 1. W rondelku zagotować wodę z masłem.
  2. 2. Zmniejszyć moc palnika do minimum.
  3. Reklama
  4. 3. Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć. Nie ściągać z palnika przez 2 minuty.
  5. 4. Mieszać, aż składniki połączą się tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia.
  6. 5. Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na ptysie powinno być jednolite.
  7. 6. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  8. 7. Ptysie podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min.
  9. 8. Wystudzić na kratce. Ptysie są puste w środku.
  10. 9. Należy je przeciąć na pół i wypełnić kremami.
  11. 10. Krem z Białej Czekolady: W garnuszku na minimalnej mocy palnika podgrzać śmietankę. Kiedy będzie prawie wrząca - zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę.
  12. 11. Po 2 minutach dobrze połączyć składniki. Pozostawić do wystudzenia - co jakiś czas można dodatkowo zamieszać.
  13. 12. Przykryć naczynie folią spożywczą i schłodzić przez min. całą noc.
  14. 13. Po tym czasie ubić masę na gęsty krem przy użyciu miksera. Pod koniec można dosłodzić (opcjonalnie) i dodać żelatynę deserową. Ubić tylko do połączenia.
  15. 14. Krem Śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Ubić do połączenia.
  16. 15. Do przekrojonego ptysia wyciskać przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka - krem z białej czekolady, a następnie krem śmietankowy. Przykryć wierzchem ciasta. Schłodzić przez min. 2 godziny.
  17. 16. Podawać posypane cukrem pudrem.
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
Kremowe Ptysie - najlepszy przepis na ciasteczka
Bezglutenowe wegańskie ciasto orzechowe
(1)
Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem
(1)
Muffinki jabłkowe z malinami - pszenne lub bezglutenowe
(1)
Najlepsze i najsmaczniejsze "Oponki"
(1)
Najszybszy na świecie piernik
(1)