Zapraszam po przepis na cudowne Ptysie z Kremem.
Urocze, delikatne, subtelne - wspaniałe.
Jednoznacznie kojarzą mi się z moją ukochaną mamą.
Zawsze przygotowuje je z myślą o niej, ponieważ wiem, że to smak jej dzieciństwa.
Mówiła mi, że bardzo często razem z koleżankami kupowała ptysie w szkolnym sklepiku i umilała sobie w ten sposób czas między lekcjami.
Mój dzisiejszy przepis na Ptysie jest zupełnie inny niż wszystkie.
Rozpustny - idealny na świętowanie Dnia Mamy.
Leciutkie, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto wypełniają krem z białej czekolady i bita śmietana.
Te podwójnie nadziewane Ptysie wywodzą się z pięknej Chorwacji (tu znów niezapomniane rodzinne wspomnienia: kawa z mamą nad Adriatykiem, wspólne rozmowy...)
Tam to bardzo popularny deser, nazywany Princes Krofne, czyli Pączkami Księżniczki :)
Sprawdzą się podczas towarzyskich spotkań przy kawie- bardzo polecam!