Ciasto Mleczna kanapka

2022-08-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto Mleczna kanapka
… czyli bardzo słodkie ciasto w smaku i wyglądzie przypominające słynnego, pysznego batonika uwielbianego przez dzieci :) Idealnie równy, czekoladowy biszkopt, słodka kremowa masa na bazie mleka w proszku i gruba warstwa czekolady to sekret na ciasto – kanapkę, które jest naprawdę pyszne, doskonale się kroi i dzięki temu wygląda bardzo ładnie i reprezentacyjnie. Krem przypomina w smaku nadzienie batonika Milky Way i jest tak dobry, że połowa znika od wyjadania łyżką :) To ciasto jest z tego rodzaju, że albo je pokochasz od pierwszego kęsa, albo wprost przeciwnie…

Składniki

    Biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki oleju (ja zastąpiłam mlekiem 3,2 %)
    • 3 łyżki przegotowanej wody
    Masa:
    • 1/2 szklanki mleka 3,2%
    • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
    • niecałe 2/3 szklanki cukru
    • 300 g. masła śmietankowego
    • 1 cukier wanilinowy 16 g.
    • ewentualnie 2 łyżki dobrej jakości miodu
    Polewa czekoladowa:
    • 100 g. deserowej lub mlecznej czekolady
    • 70 g. masła śmietankowego 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wodę, olej i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszujemy je do masy.
  3. 3. Masę wylewamy do blaszki (u mnie 25 x 35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. 4. Masa: Mleko (zwykłe) gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem wanilinowym i ewentualnie miodem, a następnie odstawiamy je do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając.
  5. 5. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy masę, aż będzie gładka i jednolita.
  6. 6. Polewa: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.
  7. 7. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części, przekładamy masą i oblewamy polewą czekoladową.
  8. 8. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmujemy je z lodówki ok. 2 godziny przed planowanym podaniem i kroimy na kawałki lub prostokąty, w kształcie oryginalnego batonika.
Ciasto Mleczna kanapka
Ciasto Mleczna kanapka
Bezjajeczna babka tutti frutti
(1)
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Sernik cynamonowy bez pieczenia
(1)
Tarta z budyniem i truskawkami
(1)