Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem

2022-12-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką słodkich wypieków (no, poza niektórymi bardzo popularnymi ciastami, ale to inna kategoria), ale ostatnio, wraz z pogodą za oknem, moje oczy zwróciły się w stronę szafki z mąką i cukrem. Nie wiem, czy to coś złego, czy dobrego. Tak czy inaczej, wstałam dziś rano myśląc o chlebku bananowym. Ale nie byle jaki banan - taki z twarogiem i ananasem. Widziałem ten przepis na kanale YouTube. Cóż, nie jest to zbyt częste połączenie, więc nie byłam pewna, czy wyjdzie dobrze. Ale wyszło - nie za słodki, wilgotny, bogaty, bardzo smaczny i całkiem fotogeniczny chlebek bananowy z twarogiem. Czy warto spróbować? Jeśli lubicie twaróg i wilgotny chlebek bananowy, to czemu nie? Osobiście bardzo mi się podobał i na pewno powtórzę go jeszcze nie raz.

Uwaga: mojej wadze kuchennej skończyły się baterie, gdy szykowałam się do gotowania, więc odmierzyłam wszystko w mililitrach i szklance o pojemności 200 mililitrów.

Rada: Jeśli lubisz nieco słodsze wypieki, możesz zwiększyć zawartość cukru.

Składniki

    Dla chleba bananowego: 
    • Bardzo dojrzałe banany: 3 (jeśli są bardzo duże, wystarczą dwa)
    • mąka: 1 szklanka
    • Jaja: 1
    • cukier brązowy: 0,5 szklanki
    • cukier biały: 0,25 szklanki
    • olej: 60 mililitrów (używam rzepakowego)
    • Jogurt grecki: 2 czubate łyżki stołowe
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • sól: szczypta
    Na nadzienie z twarogu i ananasa:
    • twaróg: 200 gramów
    • cukier: 3 czubate łyżki stołowe
    • jajka: 1
    • mąka: 2 łyżki stołowe
    • sok z cytryny: trochę
    • cukier waniliowy: 0,5 łyżeczki
    • ananas w puszce: 0,5 puszki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Iš pradžių šakutės pagalba sutrinkite bananus.
  2. 2. Następnie w dużej misce ubij jajko, brązowy i biały cukier, jogurt i olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. 3. Do masy dodać banany i ponownie wstrząsnąć.
  4. 4. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  5. 5. Do trzepaczki wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy, aż nie będzie już suchej mąki.
  6. 6. Przygotuj nadzienie: Ubij twaróg z cukrem, jajkiem, mąką, cukrem waniliowym i odrobiną świeżego soku z cytryny. Jeśli chcesz mieć bardzo gładką masę, możesz przepuścić twaróg przez sito (sama tego nie robiłam).
  7. 7. Ananasa pokroić w kwadraty, dodać do masy budyniowej i wymieszać.
  8. 8. Połowę ciasta wlewamy do naczynia do pieczenia (u mnie najlepiej sprawdza się silikonowe - łatwo je wyjąć i nie wymaga dodatkowego natłuszczania), następnie dodajemy nadzienie i ponownie przykrywamy pozostałym ciastem.
  9. 9. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
  10. 10. Pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z naczynia do zapiekania i posmakować. Osobiście najbardziej lubię, gdy stoi przez jakiś czas. Smacznego!
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem

Answering to comment

Sernik z herbatą matcha i truskawkami
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy
(1)
Sernik na zimno z wiaderka
(1)
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
(1)
Przepis na ciasto serowe w piekarniku
(1)
Sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
(3)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)