Tarta z kremem budyniowym

2020-07-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tarta z kremem budyniowym
Luźne ciasto do smaku i konsystencja dobrze komponuje się z kremem gotowanym z nasionami wanilii. Płatki migdałowe prawie nie mają wpływu na smak, ale służą jako doskonała dekoracja. Ciasto jest przygotowane prosto, choć przygotowanie zajmie trochę czasu.

Składniki

    Do kremu:
    • mleko: 500 ml
    • jajka (żółtka): 4 szt
    • skrobia (lub mąka):  50 gram
    • naturalna wanilia: 1/2 kapsułki
    • cukier: 125 gram
    Do ciasta:
    • cukier: 250 gram
    • masło: 250 gram
    • jajka: 2 szt
    • mąka:  500 gram
    • skórki z cytryny
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby zrobić budyń, rozgrzej mleko, nie pozwól mu się zagotować, i dodaj laski waniliowe przecięte na pół i wstępnie zeskrob nasiona z kapsułki do mleka. Odstawić na 1 godzinę, a następnie odcedzić mleko, aby usunąć z niego resztę wanilii.
  2. przygotowujemy wanilii
  3. 2. Żółtka zmielić z cukrem, dodać do nich skrobię i zamieszać. Kontynuując mieszanie, wlej gorące mleko.
  4. ubijamy żółtka z cukrem, skrobia i mlekiem
  5. 3. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż krem ​​zgęstnieje. Zdejmij rondel ze śmietaną z ognia, przykryj folią, aby skorupa nie utworzyła się, dopóki krem ​​nie ostygnie.
  6. gotujemy na wolnym ogniu
  7. 4. Do ciasta dodaj cukier do zmiękczonego masła, zmielić, a następnie dodać jajka i startą skórkę z jednej cytryny. Kontynuując mieszanie, dodaj porcję mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
  8. do ciasta dodajemy cukier; masło, jajka mąkę i skórkę z cytryny
  9. 5. Zagnieść ciasto, złożyć w kostkę, owinąć folią i włożyć do lodówki.
  10. zagniatamy ciasto
  11. 6. Podziel ciasto na 2 nierówne części. Rozwałkuj większość między dwiema warstwami folii i przenieś do postaci proszku. Naciśnij ciasto na boki i odetnij nadmiar.
  12. wykładamy ciasto do formy
  13. 7. Wklej spód podstawy ciasta widelcem w kilku miejscach. Nałóż krem ​​i rozgładź.
  14. wykładamy krem
  15. 8. Rozwałkuj pozostałe ciasto o grubości około 5 mm i pokrój na kawałki. Ułóż kawałki ciasta na powierzchni śmietanki w przypadkowej kolejności i posyp płatkami migdałów, lekko dociśniętymi do ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C aż do ugotowania (około 45 minut). W razie potrzeby gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
  16. układamy ciasto na kremie i pieczemy
Bardzo ciasto czekoladowe z cukinią
(1)
Mazurek różany z lukrem
(1)
Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Biszkopt z malinami i kruszonką
(1)
Szarlotka Krysi
(1)