Smażone skrzydełka z kurczaka w chińskim sosie miodowym

2023-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Smażone skrzydełka z kurczaka w chińskim sosie miodowym
Miękkie, soczyste i delikatnie słodkie - takie właśnie są te smażone na patelni skrzydełka z kurczaka. Chociaż dość często przyrządzam skrzydełka z kurczaka w piekarniku, ponieważ jest to po prostu łatwiejsze i wygodniejsze (przyznaję się do lenistwa), po wypróbowaniu tego sposobu, na patelni, z gęstym sosem miodowo-sojowym, jest to teraz jedyny sposób, w jaki przyrządzam skrzydełka.

Tak naprawdę ugotowanie skrzydełek z kurczaka w ten sposób nie zajmie Wam dużo czasu, bo wystarczy je przeszukać z obu stron, dodać składniki na sos i zostawić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. I to wszystko. Tak łatwo i prosto. A gdy skrzydełka duszą się w sosie, ten powoli gęstnieje i karmelizuje się, więc smak sosu jest fantastyczny! No cóż, zrozumiecie, gdy już go skosztujecie.

Dla mnie tak przygotowane skrzydełka są najsmaczniejsze, gdy podaje się je z łodygami selera i sosem z niebieskiego sera. Możesz je również podać z ugotowanym ryżem lub innym ulubionym dodatkiem, jeśli lubisz.

Składniki

    • skrzydła z kurczaka: 10
    • liście cebuli: 1 filiżanka (pokrojone w słomki o długości 3-4 cm)
    • imbir: 2 łyżki (obrać i posiekać)
    • miód: 4-5 łyżek
    • cukier: 5-6 łyżek
    • woda: 1 filiżanka
    • sos sojowy: 7-8 łyżek
    • olej sezamowy: 1 łyżka
    • ziarna sezamu: 1 łyżka
    • olej słonecznikowy: 1 łyżka (do stir frying)
    • sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw odcinamy spiczastą część skrzydełek kurczaka.
  2. 2. Następnie skrzydełka kurczaka przekroić na pół.
  3. 3. Ponieważ skrzydełka gotuje się na patelni i jest ich dość dużo, gotuję je na 2 dużych patelniach.
  4. 4. Na każdej patelni rozgrzej odrobinę oleju słonecznikowego na średnio-wysokim ogniu.
  5. 5. Skrzydełka z kurczaka układamy równomiernie na obu patelniach i smażymy z obu stron, aż skrzydełka będą ładnie zrumienione.
  6. 6. Na obie patelnie dodać po równo imbir, sos sojowy, ocet, cukier, miód i wodę.
  7. 7. Zmniejszyć ogień i gotować, stale mieszając, przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. 8. Następnie dodajemy liście cebuli i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
  9. 9. Na koniec skropić olejem sezamowym i posypać ziarnami sezamu. Podawaj i ciesz się!
Smażone skrzydełka z kurczaka w chińskim sosie miodowym
Smażone skrzydełka z kurczaka w chińskim sosie miodowym
Smażone skrzydełka z kurczaka w chińskim sosie miodowym
Tureckie chlebki z kurczakiem
(1)
Kurczak pieczony
(1)
Sałatka z kurczakiem, mixem kasz i fetą
(1)
Tajskie curry z kurczaka
(1)
Papryki faszerowane warzywami i mięsem
(1)
Zupa pomidorowa z kurczakiem
(1)