Wątróbka drobiowa z brokułami i pieczarkami

2020-04-25 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Wątróbka drobiowa z brokułami i pieczarkami
Bardzo smaczne, soczyste i zdrowe danie z wątróbki drobiowej. Ale wątróbka drobiowa jest bardzo delikatnym produktem i gotuje się bardzo szybko, więc smaży tylko kilka minut, tak i inne produkty. Najważniejsze jest przygotowanie wszystkiego z wyprzedzeniem i nie prześwietlanie naczynia na kuchence, wątroba powinna pozostać miękka, a brokuły trochę chrupiące. A więc gotuj!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • wątróbka drobiowa: 500 gram
    • brokuły: 300 gram
    • pieczarki: 250 gram
    • cebula: 1
    • por: 150 gram
    • gęsty sok pomidorowy: 150 ml
    • olej roślinny: 50 ml
    • sól, mielony pieprz, zioła: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cebule pokroić w drobną kostkę, pory w pół pierścieniach, talerze grzybowe. Użyłam posiekanych mrożonych pieczarek, możesz dodawać świeże, rób, jak chcesz.
  2. pokrojona cebula i por
  3. 2. Podziel brokuły na kwiatostany, spłucz i gotuj przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody, do której dodaj sól do smaku i łyżeczkę soku z cytryny, następnie spuść wodę i schłodź brokuły zimną wodą, aby zachować kolor.
  4. przygotowane brokuły
    Reklama
  5. 3. Opłucz wątróbkę drobiową, usuń żyły i osusz ręcznikiem papierowym.
  6. 4. Następnie szybko usmaż na patelni z olejem roślinnym po obu stronach (około 1-2 minuty z każdej strony) aż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
  7. 5. Smaż wątrobę w osobnej misce i przykryj patelnię.
  8. 6. Na wątrobę dodaj posiekaną cebulę, następnie dodaj grzyby w ciągu 2-3 minut, mieszając, smaż, aż płyn odparuje, dodaj por i gęsty sok pomidorowy (użyłem pomidora we własnym soku). Wymieszaj, dodaj sól, zmielony pieprz i gulasz 5 minut, aby por był nieco zwiotczały.
  9. warzywa z wątrobą
  10. 7. Rozsmarowujemy smażoną wątrobę (jeśli płyn mocno odparuje, dodaj trochę wrzącej wody), dodaj kawałek liścia laurowego i aromatycznych ziół do mojego smaku dodałem trochę suchego koperku. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
  11. przyprawiamy wątrobę
  12. 8. Rozprowadzamy brokuły, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 2-3 minuty. Wszystko, danie jest gotowe. Smacznego!
  13. smażona wątróbka z brokułami i pieczarkami
  14. 9. Rada: Więcej przepisów z kurczaka znajdziecie: Dania z kurczaka.
Potrawka z kurczaka
(1)
Ryż z kurczakiem i warzywami
(2)
Dietetyczny obiad z kurczaka
(1)
Sos do piersi z kurczaka
(1)
Kotlet drobiowy z pikantną polewą
(1)
Udka z kurczaka pieczone w maśle
(2)