Sałatka „Łabędzi puch” z kapustą pekińską i kurczakiem

2020-08-24 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sałatka „Łabędzi puch” z kapustą pekińską i kurczakiem
Spróbuj tej sałatki, a stanie się częstym gościem na stole. Oryginalna i poetycka nazwa tej sałatki w pełni oddaje jej istotę i konsystencję: okazuje się być tak lekka i delikatna jak miękki puch. Całości dopełnia przewiewna kapusta pekińska posypana wierzchnią częścią sałatki.

Składniki

    • filet z kurczaka: 250 gram
    • kapusta pekińska: 100 gram
    • jajka: 2 szt
    • ziemniak: 2 szt
    • twardy ser: 80 gram
    • majonez: 50 gram
    • mielony czarny pieprz: do smaku
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Zagotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ugotuj ziemniaki do miękkości w skórce, a następnie wstaw do lodówki.
  2. składniki na sałatkę łabędzi puch
  3. 2. Posortuj schłodzony filet z kurczaka na włókna, tak aby przypominały pióra łabędzi.
  4. sortujemy filet z kurczaka
  5. 3. Umyj kapustę pekińską, dobrze wysusz. Pokrój główkę kapusty w cienkie paski. Rozpocznij krojenie od końcówek liści, kierując się w stronę łodygi. Lepiej nie dotykać najgęstszych i najtwardszych białych części arkusza. Potrzebujemy tylko samych liści bez białej łodygi. Najwygodniej jest pokroić główkę kapusty bez rozkładania jej na pojedyncze liście.
  6. kroimy kapustę
  7. 4. Aby nie zgniatać warstw, smarując je majonezem łyżką, radzę przenieść majonez do woreczka cukierniczego (lub zwykłej plastikowej torby) i odciąć mały koniec woreczka. Majonez nakładaj na warstwy z drobną siateczką. Zapewni to równomierne nałożenie majonezu i zapewni przewiewność warstw. Lepiej jest używać majonezu z oliwą lub sokiem z awokado - jest delikatniejszy w smaku niż Prowansja.
  8. majonez wkładamy do woreczka cukierniczego
  9. 5. Ziemniaki obrać i zetrzeć na średniej tarce bezpośrednio na naczyniu. Wszystkie składniki można zetrzeć osobno w różnych naczyniach, a następnie po prostu ułożyć je warstwami, ale w ten sposób istnieje możliwość pokruszenia warstw rękami. Dlatego wolę zetrzeć warstwy na tarce bezpośrednio jedna na drugiej. Przeciętna tarka do tej sałatki jest bardziej odpowiednia niż gruba, ponieważ im drobniejsze składniki są starte, tym sałatka jest bardziej miękka i delikatna, a tego właśnie potrzebujemy.
  10. starte ziemniaki
  11. 6. Zrób siatkę majonezu na ziemniakach.
  12. siatka majonezu na ziemniakach
  13. 7. Rozłóż na wierzchu włókna fileta z kurczaka i polej je majonezem. Każda warstwa oprócz dwóch ostatnich może być solą i pieprzem do smaku, ale do sałatek z majonezem zwykle nie dodaję przypraw.
  14. układamy filet z kurczaka
  15. 8. Zetrzyj jajka na wierzchu i polej je majonezem z torebki ciasta.
  16. starte jajka na wierzchu
  17. 9. W ten sam sposób przetrzyj ser kolejną warstwą i z resztek majonezu zrób siatkę.
  18. ścieramy ser i dodajemy majonez
  19. 10. Posyp sałatkę kapustą pekińską. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia, po czym możesz ją podać. Smacznego!
  20. posypujemy sałatkę kapustą pekińską
Sałatka „Łabędzi puch” z kapustą pekińską i kurczakiem
Sałatka „Łabędzi puch” z kapustą pekińską i kurczakiem
Sałatki na imprezę z kurczakiem
(1)
Mini burgery z kurczakiem
(1)
Kurczak butter chicken - przepis oryginalny
(1)
Czosnkowa sałatka z kurczakiem, ananasem j serem żółtym
(4)