Śledź z porami, śliwkami i suszonymi morelami

2022-12-21 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Śledź z porami, śliwkami i suszonymi morelami
Bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny śledź z porami, śliwkami i suszonymi morelami. Robię go nie tylko co roku na wielkie święta, ale także wtedy, gdy moja rodzina tęskni za śledziami. Mogę powiedzieć, że jest to pierwsza rzecz, która znika ze stołu, ponieważ rodzina tak bardzo ją kocha. Toczy się nawet "wojna" o to, kto dostanie kilka ostatnich łyżek. Spróbujcie więc sami, może stanie się jednym z ulubionych przepisów na ryby w Państwa rodzinie. Nie czekajcie i zacznijcie gotować już teraz!

Składniki

    • filety śledziowe: ~600 gramów
    • por: 2
    • śliwki: 8
    • suszone morele: 8
    • prażone nasiona sezamu: do smaku
    • olej: trochę (do smażenia)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw należy zalać suszone morele i śliwki gorącą wodą i odstawić na około 5 minut.
  2. 2. Następnie spłukać wodę, osuszyć morele i śliwki serwetką i pokroić na słomki.
  3. 3. Następnie pokroić pory i krótko podsmażyć na patelni z olejem.
  4. 4. Po wyłączeniu kuchenki dodać morele i śliwki, wymieszać i odstawić, aż pory ostygną.
  5. 5. Jeśli Państwa śledź jest bardzo słony, można go trochę namoczyć.
  6. 6. Następnie pokroić śledzia w plastry, ułożyć na talerzu i uzupełnić pieczonymi porami oraz morelami i śliwkami.
  7. 7. Na koniec posypać prażonymi ziarnami sezamu, podawać i smacznego!
Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i serem
(2)
Śledzik w sosie musztardowym
(1)