Holenderski śledź matjes z burakami, jabłkami i ziemniakami

2023-05-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Holenderski śledź matjes z burakami, jabłkami i ziemniakami
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez śledzia - większość gospodyń przygotowuje go według własnych przepisów, często odziedziczonych po matkach lub babciach. Aby urozmaicić tradycyjne dania, można spróbować czegoś nowego, np. specjalnego śledzia Matjes, który zaskoczy nas innym smakiem i bardzo delikatną konsystencją.

Matjes to młody, "niewinny" śledź poławiany w Morzu Północnym. Łowi się go w pierwszym roku życia, kiedy nie rozwinęła się jeszcze jego ikra i mlecz. Są one jeszcze białe, młode i niedojrzałe.

Śledź Matjes jest rybą o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, zwykle około 23% tłuszczu, i wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Ta zawartość tłuszczu maleje w miarę jak śledź zaczyna dojrzewać, przy czym częściej spotykany śledź, łowiony zazwyczaj w 2 lub 3 roku życia, ma zawartość tłuszczu na poziomie zaledwie 15 procent.

Śledzie Matjes są świeże, nigdy wcześniej nie mrożone i nie są przeznaczone na sprzedaż. Zaraz po złowieniu jest oblewany solanką z wody morskiej i zamrażany, co jest obowiązkowe, aby zabić różne bakterie. Tak zamrożony śledź może być przechowywany przez cały rok.

Po rozmrożeniu jest gotowy do spożycia - Holendrzy kupują zwykle śledzie w wiadrach po 5-10 kilogramów i sami wykańczają rybę w domu. Ci, którzy są zbyt leniwi lub nie mają na to ochoty, zatrzymują się na degustację Matjes na ulicznych straganach, których w holenderskich miastach jest mnóstwo. I wcale nie trzeba czekać na święto, żeby się tam dostać.

Holendrzy zazwyczaj nie podają śledzia Matjes z żadną sałatką, ani nie ukrywają go pod żadnymi innymi przyprawami - jedzą go w całości, po prostu obtoczonego w posiekanej cebuli, czasem z kęsem czarnego chleba i/lub ogórkiem. Niemcy, którzy również są wielkimi fanami śledzia, często jedzą go nadzianego w bułce, a niektórzy robią tatar ze śledzia Matjes lub inne bardziej wyszukane przekąski. A tym razem to moje uwielbiane, nietypowe danie ze śledzia, które jest bardzo smaczne!

Składniki

    • śledź matjes
    • rozgotowane pieczone ziemniaki
    • ogórki kiszone
    • cebula kiszona
    • kwaśne jabłka: 2
    • żurawina: 30 gramów
    • brązowy cukier: 30 gramów
    • Cynamon
    • gotowany burak: 1
    • Majonez: 100 gramów
    • biały pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw na majonez buraczany, zacieramy ugotowane buraki, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
  2. 2. Na krem jabłkowo-żurawinowy obrać i pokroić jabłka, włożyć do rondla z odrobiną wody, dodać żurawinę, cukier i cynamon. Gotuj trochę, aby wygotować płyn, a następnie zacieraj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. 3. Talerz, na którym podasz śledzia posmaruj majonezem buraczanym, na filetach śledziowych ułóż ugotowane i upieczone połówki ziemniaków (lub ich plastry), na wierzchu śledzia ogórki kiszone, pokrojone w plasterki i pokrojone w kostkę ogórki oraz dymkę, a na koniec podaj z boku krem jabłkowo-żurawinowy. Smacznego!
  4. 4. Patrz: Znalazłam na YouTube podobny przepis (w języku angielskim), który spodobał się naszej rodzinie. Jeśli jesteście zainteresowani zrobieniem go samodzielnie, to filmik załączyłam na końcu postu.


Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i serem
(2)
Śledzie w sosie pomidorowym
(1)
Warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami
(3)