Śledź jest nasz, kochanie! Niesamowity produkt, który równie dobrze sprawdzi się podczas postu, skromnego rodzinnego posiłku, jak i na uroczystym bankiecie. Śledź marynowany w musztardzie to uniwersalna przystawka. Taki śledź świetnie komponuje się z ziemniakami, chlebem żytnim lub po prostu jako samodzielna przekąska. Śledzie układa się warstwami w słoiku, najpierw śledź, potem sos musztardowy, a następnie wlewa się do lodówki, im dłużej śledź kosztuje, tym bardziej smakuje.
Czy kiedykolwiek miałeś takie doświadczenie kulinarne? Od lat lubisz jeść coś ze sklepów. Potem, pewnego dnia, próbujesz domowej roboty wersji i zdajesz sobie sprawę - nie ma powrotu. To jest to. Co właściwie jadłeś wcześniej? To jest prawdziwa rzecz, tak ma smakować! Jeśli chodzi o śledzie w sosie musztardowym, to śledzia dzielę na przed i po degustacji wersji Järvsöbaden.
Tak, to jest TAKIE dobre.
Järvsöbaden to magiczny pensjonat i hotel w Järvsö w Hälsingland. Został założony w 1905 roku, chociaż podobno mieli tam zajazd już w XVI wieku. I powiem ci, to miejsce poważnie traktuje rzemiosło, jeśli chodzi o jedzenie. Wszystkie obiady i kolacje serwowane są w formie bufetu, zaczynając od obfitego smörgåsbordu ze śledzia, sera i sałatki. (Nie, nie jestem sponsorowany, ale kocham to miejsce od dziecka).
Kilka lat temu od niechcenia wybrałem kilka kawałków śledzia musztardowego z ich bufetu i wróciłem na swoje miejsce, aby cieszyć się moją przystawką. Sensacja! Smak! Mocny, ale wyważony kop musztardy, szczypta słodyczy, soczyście kremowy sos…
Wtedy zdaję sobie sprawę, jak niesamowicie słodki jest kupiony w sklepie śledź w sosie musztardowym. A smak musztardy? Pozostaje tylko w tle. Właściwie, posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że większość ludzi nieświadomie lubi ten rodzaj musztardy ze względu na zawartość cukru…
Do tej pory prawdopodobnie ogłosił mnie snobem ze śledzia musztardowego, ale od czasu do czasu zjadam kilka słoików śledzia w sosie musztardowym firmy Abba. Ale na specjalne okazje? Domowe to najlepszy wybór. Na szczęście nie jest to wcale trudne.
Śledź w sosie musztardowym - szwedzki klasyk?
Omówiliśmy już historię śledzia w Szwecji w artykule o zwykłym marynowanym śledziu. Więc zamiast tego przyjrzyjmy się wersji pokrytej musztardą.
Książka kucharska Anny-Marii Zetterstrand z 1863 roku zawiera przepis na świeżego śledzia gotowanego w occie, który podawany jest z sosem maślanym, mąką, octem, musztardą, żółtkami i śmietaną (s. 161). Z pozostałych przepisów na śledzie jasno wynika, że śledź był popularnym daniem na smörgåsbord.
W 1896 roku książka kucharska Charlesa Emila Hagdahla zawiera dwa przepisy na śledzie (str. 282) z sosem musztardowym na boku. Jeden przepis na sos jest zbliżony do powyższego Zetterstranda, a drugi zawiera tylko masło i musztardę.
Mimo to śledź w sosie musztardowym nie jest marynowany - Zetterstrand's jest gotowany, a Hagdahl's gotowany lub grillowany. A w Iduns hjälpreda z 1899 r. (Str. 91) śledź może być marynowany, ale musztarda jest dodawana tylko do marynaty, a nie jako oddzielny sos.
Reklama
Kiedy startuje śledź w sosie musztardowym?
Wydaje się prawdopodobne, że danie powstało w pierwszej połowie XX wieku, w latach 30. lub wcześniej, podczas szaleństwa smörgåsbord. Już w 1902 roku J. F. Broms and Son oferuje śledzie w sosie musztardowym w Svenska Dagbladet. Jednak tak naprawdę zaczyna się w 1932 roku, kiedy Svenska Dagbladet zaczyna wyświetlać reklamy Bullens senapssill. Może Bullen w tym roku wprowadził do słoików musztardowe śledzie. Reklama z 18 czerwca sugeruje, że „każdy powinien mieć słoik śledzia Bullens na smörgåsbord w środku lata”, twierdząc, że to popularna nowość. Inne reklamy zachwalają musztardę jako przysmak smörgåsbord.
Svenska Dagbladet zawiera również przepisy na śledzie musztardowe. Jeden z najwcześniejszych z 1937 roku przyprawia solankę do kiszenia musztardą i koperkiem. Ten sos brzmi pysznie, ale nie jest kremową wersją, do której jesteśmy przyzwyczajeni.
Śledź w sosie musztardowym - współczesne przepisy
Zacznijmy od wielkiego staruszka szwedzkiej kuchni, Tore Wretman. W Svensk Husmanskost (lata 30) jego sos musztardowy zawiera ocet, olej, gęstą śmietanę, dwa rodzaje musztardy, biały pieprz i koper. Proste. I brzmi pysznie.
Reklama
Podobny przepis Leifa Mannerströma w Husmanskonst wymaga znacznie więcej składników - używa octu, oleju, śmietany, crème fraîche, cukru, dwóch rodzajów musztardy, majonezu, cebuli, kopru, szczypiorku, soli i białego pieprzu. Miejmy nadzieję, że przynajmniej kilka składników będziecie mieć w domu. Crème fraîche stanowi większość kremowych składników, ale używa równie dużo oleju.
Reklama
Magnus Nilsson przedstawia dwa przepisy na śledzie w sosie musztardowym w The Nordic Cookbook - jeden ze świeżym, a drugi ze śledziem marynowanym. Co ciekawe, sos, którego używa do marynowania śledzia to hovmästarsås, słodki sos musztardowy, który zwykle podaje się z gravlaxem. Inni, jak Det nya svenska köket, stosują podobne podejście. Zamiast tego Nilsson szybko marynuje świeży śledź, a następnie miesza go z sosem musztardowym z octem, musztardą, olejem i śmietaną oraz doprawia solą, pieprzem i koperkiem.