Czasami potrawy o egzotycznie brzmiących nazwach są w rzeczywistości dość proste i szybkie do wykonania. W tym przepisie na kurczaka z masłem nie użyłam żadnych niespotykanych składników, które trudno znaleźć w sklepach, ale smak dania był naprawdę wyjątkowy. To danie najlepiej nadaje się na chłodniejsze wieczory, kiedy naprawdę mamy ochotę na nieco cięższy posiłek, z dodatkiem czosnku, imbiru i ostrzejszych przypraw.
Mimo że nie użyłam wszystkich tradycyjnych indyjskich przypraw, smak dania był dość intensywny, a ostrość bardzo przyjemna. Obecnie staram się używać kurkumy (zwanej również kurkumą, kurkumą), która jest bardzo popularną przyprawą w kuchni indyjskiej, ponieważ jest bogata w dobrodziejstwa dla człowieka, takie jak białka, witaminy C i E, żelazo, magnez i potas. Uważa się, że kurkuma zwiększa odporność każdego człowieka, pomaga zapobiegać szerokiej gamie przeziębień, poprawia trawienie, może pomóc w zapaleniu stawów, zapobiega wzrostowi komórek rakowych i jest przydatna dla tych, którzy chcą schudnąć.
Ja sama zamarynowałam kurczaka przez około 60 minut. Po ugotowaniu była naprawdę bardzo delikatna. Jeśli się spieszysz i nie możesz nigdzie iść, można go zamarynować na noc. W zasadzie raz zamarynowałam tylko 20 minut, ale smak też nie zawiódł. Jeśli więc brakuje Wam czasu, to to danie i tak się nada.
Danie to najlepiej podawać z gotowanym ryżem i/lub
chlebkiem naan.