Przepis Butter chicken - indyjski kurczak z masłem

2023-01-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Przepis Butter chicken - indyjski kurczak z masłem
Czasami potrawy o egzotycznie brzmiących nazwach są w rzeczywistości dość proste i szybkie do wykonania. W tym przepisie na kurczaka z masłem nie użyłam żadnych niespotykanych składników, które trudno znaleźć w sklepach, ale smak dania był naprawdę wyjątkowy. To danie najlepiej nadaje się na chłodniejsze wieczory, kiedy naprawdę mamy ochotę na nieco cięższy posiłek, z dodatkiem czosnku, imbiru i ostrzejszych przypraw.

Mimo że nie użyłam wszystkich tradycyjnych indyjskich przypraw, smak dania był dość intensywny, a ostrość bardzo przyjemna. Obecnie staram się używać kurkumy (zwanej również kurkumą, kurkumą), która jest bardzo popularną przyprawą w kuchni indyjskiej, ponieważ jest bogata w dobrodziejstwa dla człowieka, takie jak białka, witaminy C i E, żelazo, magnez i potas. Uważa się, że kurkuma zwiększa odporność każdego człowieka, pomaga zapobiegać szerokiej gamie przeziębień, poprawia trawienie, może pomóc w zapaleniu stawów, zapobiega wzrostowi komórek rakowych i jest przydatna dla tych, którzy chcą schudnąć.

Ja sama zamarynowałam kurczaka przez około 60 minut. Po ugotowaniu była naprawdę bardzo delikatna. Jeśli się spieszysz i nie możesz nigdzie iść, można go zamarynować na noc. W zasadzie raz zamarynowałam tylko 20 minut, ale smak też nie zawiódł. Jeśli więc brakuje Wam czasu, to to danie i tak się nada.

Danie to najlepiej podawać z gotowanym ryżem i/lub chlebkiem naan.

Składniki

    • pierś z kurczaka: 500 gramów
    • Masło: 1 łyżka (do smażenia)
    Dla marynaty:
    • Jogurt grecki: 3 łyżki stołowe
    • Czosnek: 2 zmiażdżone ząbki
    • korzeń imbiru: 1 zmiażdżona łyżeczka
    • Czerwone chili w proszku: 0,5 łyżeczki
    • sól: szczypta
    Dla sosu:
    • Przecier pomidorowy: 500 mililitrów (passata pomidorowa)
    • niskotłuszczowa śmietana: 200 mililitrów (użyłam owsianej)
    • cebula: 1 drobno posiekana
    • czosnek: 1 zgnieciony ząbek
    • korzeń imbiru: 1 zmiażdżona łyżka stołowa
    • masło: 3 łyżki stołowe
    • przyprawa garam masala: 1 łyżeczka
    • kurkuma: 1 łyżeczka
    • Czerwone chili w proszku: 0,5 łyżeczki
    • Kminek: 0,5 łyżeczki
    • sól: szczypta
    • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka.
    Do dekoracji (opcjonalnie):
    • świeża kolendra
    • pietruszka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki.
  2. 2. Następnie w misce wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty.
  3. 3. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  4. 4. Następnie na patelni rozgrzej masło.
  5. 5. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do miękkości.
  6. 6. Następnie przełożyć je do miski.
  7. 7. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i dodaj cebulę. Smażyć przez około 4 minuty.
  8. 8. Następnie dodaj czosnek, imbir i przyprawy. Smażyć przez około 30 sekund.
  9. 9. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut.
  10. 10. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżki masła i kurczaka. Doprawić do smaku solą. Gotować przez około 8 minut.
  11. 11. Dodaj sok z cytryny. Posypać kolendrą lub pietruszką. Podawaj i ciesz się!
Przepis Butter chicken - indyjski kurczak z masłem
Sałatka z kurczakiem i makaronem
(3)
Kurczak faszerowany ryżem
(5)
Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy
(1)
Piersi z kurczaka w boczku na grilla
(1)