Burrito to meksykańskie danie składające się z miękkiej tortilli pszennej (tortilla) zawiniętej w różne dodatki, takie jak mięso mielone, smażona fasola, ryż, pomidory, awokado i ser.
Zakonserwowanych przez Indian południowoamerykańskich, kiedy później przybyli Europejczycy nazywali to tortille. Indianie wkładali do niego różne rodzaje pieczywa, ale były to małe, proste przekąski bardziej przypominające szlaki niż żagle.
Wraz z rozprzestrzenianiem się pszenicy w Ameryce Południowej, rozpoczęto pieczenie większych i bardziej miękkich tortilli pszennych, które pasowały i były różnorodne, wypełniając bardziej „tolerancyjne” potrawy. Nie wiadomo, kiedy wynaleziono żagle, ale uważa się, że zostały one przędzone przez Meksykanów, a później potrawy stały się popularne w Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata.
Meksykańscy żeglarze nadal bardziej przypominają dziś starożytne indyjskie potrawy, ponieważ mają na myśli skromniejsze. Zazwyczaj tortilla zwija niewielką ilość dodaną z pojedynczego lub porowatego składnika, na przykład ze smażonego mięsa i doprawionego ryżu. USA uwielbiają bardzo nasycone, duże, grube żagle z wieloskładnikowym wypełnieniem.
Być może jest to jedna z najpopularniejszych i najbardziej znanych potraw meksykańskich. Jeśli zapytasz kogoś, czym jest kuchnia meksykańska, pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest burrito, potem ostra papryka i tak dalej. Przygotowanie burrito jest dość szybkie i łatwe. Generalnie tutaj masz absolutną swobodę działania, możesz łączyć składniki i ich stosunek do własnego gustu.
Burrito z kurczakiem, kukurydzą, serem i fasolą to popularny fast food znany wielu osobom. Nie jest trudno kupić burrito w najbliższym kiosku fast food. Przystawka posypana sosem sprzedawana jest z różnymi nadzieniami - mięsnymi, warzywnymi, owocowymi, wegetariańskimi.
Nadzienie i miękka tortilla to dwa składniki, które tworzą podstawę burrito; ich skład decyduje o tym, jak delikatne, soczyste i smaczne będzie danie na prędko.
Reklama
Kupując ponownie zasadniczo cienki lawasz nadziewany fasolą i kurczakiem w środku, miłośnicy fast foodów zadają sobie pytanie: czym jest burrito? Czy możesz zrobić burrito z kurczakiem w domu?
Popularne danie meksykańskie Burrito z kurczakiem, fasolą, kukurydzą, serem i pomidorami można przygotować we własnej kuchni. Burrito to tortilla kukurydziana z różnymi nadzieniami mięsnymi lub warzywnymi. Nie ma jednego tradycyjnego przepisu, więc składniki nadzienia można dowolnie zmieniać. Przepis zawiera tylko jedną z możliwych opcji. Nadzienie burrito obficie posypane ostrymi przyprawami lub sosem salsowym. Samą tortillę kukurydzianą można kupić w sklepie w stanie gotowym lub upiec samodzielnie. Meksykańskie burrito należy podawać na ciepło, więc nie ma zwyczaju przygotowywania potrawy z wyprzedzeniem.
Burrito to danie składające się z cienkiej pszennej tortilli zawiniętej w różne nadzienia, takie jak mięso mielone, smażona fasola, ryż, pomidory, awokado lub ser.
Burrito przypomina cienki ormiański lawasz zwinięty w bułkę z różnymi nadzieniami. Przepisów na burrito jest wiele i każdy może sam wybrać, jak zrobić bułkę z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym.
Przepisy na burrito i shawarmę z kurczakiem należy do kuchni różnych narodów, ale każdy bez wyjątku przygotowuje i uwielbia jeść pyszne fast foody, niezależnie od narodowości.
Rady od cudownego szefa kuchni. W domu na szybkie przygotowywana jest na wiele sposobów. Roladkę z nadzieniem w środku można smażyć na patelni, piec w piekarniku lub grillować do uzyskania chrupkości.
Klasyczne meksykańskie burrito składa się z miękkiej tortilli pszennej - tortilli - z nadzieniem i ostrym sosem, meksykańską tortillę często zastępuje się cienką, przaśną tortillą, a burrito z kurczaka gotuje się w tortilli przygotowanej z mąki pszennej.
Reklama
Nie polecam kupowania tortilli w sklepach, najczęściej zawierają składniki mało przydatne. O wiele lepiej jest zrobić je samemu, zwłaszcza że na miejscu jest
przepis na robienie tortilli pszennych.
Agata
Reply