Pachnąca i pyszna pizza na Twój stół. Pizza w dowolnej wersji, z dowolnym nadzieniem to wspaniałe, sycące danie dla całej rodziny. A przygotowanie go w domu nie będzie trudne.
Składniki
mąka: 400 gram
woda: 180 ml
drożdże suszone: 5 gram
cukier: 1 stołowa łyżka
sól: 0,5 łyżeczki
olej roślinny: 30 gram
pomidory: 2 szt
twardy ser: 100 gram
boczek: 100 gram
sos pomidorowy: 2 stołowe łyżki
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wymagane składniki do zrobienia pizzy. Używam surowego wędzonego boczku. Należy go pokroić na małe plasterki. Możesz wziąć dowolny ser, ale najważniejsze jest to, że łatwo go zetrzeć. Podgrzej wodę do przygotowania ciasta, aż będzie ciepłe. Jest to konieczne, aby drożdże zaczęły aktywnie działać w ciepłym środowisku.
2. Aby zrobić ciasto drożdżowe, użyj wygodnej, pojemnej miski, aby wygodnie było w niej zagnieść ciasto. Wlej ciepłą wodę do miski i dodaj suche drożdże. Wymieszać.
3. Następnie wlej olej roślinny do miski i dodaj sól i cukier.
4. Przesiej mąkę najwyższej lub pierwszej klasy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie najbardziej puszyste. Stopniowo zacznij dodawać mąkę i ugniatać ciasto.
5. W zależności od jakości mąki możesz potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale powinien pozostać delikatny i miękki. Gotowe ciasto przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno się dobrze dopasować i kilkakrotnie powiększyć.
6. Gotowe ciasto podziel na 2-3 pizze. Przetocz każdą część w okrąg o średnicy 25-35 centymetrów. Daj się poprowadzić według własnych upodobań. Ogólnie można zrobić jedną dużą pizzę z całego ciasta naraz. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posmaruj przygotowane ciasto odrobiną sosu pomidorowego. Następnie rozłóż pokrojony boczek na całej powierzchni.
8. Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Rozłóż pokrojone pomidory na całej pizzy, rozkładając je tak równomiernie, jak to możliwe.
9. Obficie posyp wierzch pizzy drobno startym serem. Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. W tym czasie ciasto będzie miało czas na gotowanie, a wszystkie składniki nadzienia są już gotowe do użycia. Ser dobrze się rozpuści. Kieruj się piekarnikiem.
10. Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, pokrój w plasterki i poczęstuj się. Smacznego!