Domowa pizza z salami i pieczarkami

2022-08-19 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Domowa pizza z salami i pieczarkami
Pomysł na zrobienie domowej pizzy wziął się stąd, że nigdy nie udało mi się zjeść naprawdę dobrej pizzy gotowej. Mam tu na myśli zarówno pizze zamawiane w pizzeriach jak i te kupowane w sklepach. Poszperałam trochę w internecie jak zrobić ciasto, bo to w pizzy największa trudność i znalazłam kilka wskazówek. Pozostało już tylko przygotowanie pierwszej własnej pizzy. Oto przepis:

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 3 szkl. mąki pszennej
    • 30g drożdży świeżych
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • 1szkl. ciepłego mleka
    • 50ml oliwy lub oleju
    Na farsz:
    • 1-2 cebule
    • 1 papryka czerwona
    • 10 dużych pieczarek
    • salami w plasterkach ok. 150g
    • ketchup pikantny
    • ser żółty ok 200g
    • 2 kulki sera mozzarella 
    • zioła prowansalskie
    • kukurydza konserwowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mleko lekko podgrzane mieszam z cukrem i drożdżami i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. 2. Następnie dolewam olej i wsypuję przesianą mąkę i sól.
  3. Reklama
  4. 3. Wszystko wyrabiam rękami i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. 4. Po ok. godzinie ciasto przekładam na stolnicę i delikatnie rozwałkowuję lub rozciągam rękami żeby uzyskać duży prostokąt.
  6. 5. Ciasto przekładam na blachę piekarnikową i jeszcze dopasowuję ciasto do blachy palcami. Przecinam ciasto już na blasze na 2 części żeby się bardziej równomiernie piekło.
  7. 6. Ze składników farszu wytapia się sporo tłuszczu i wody i wtedy lepiej spływa i nie wsiąka w ciasto.
  8. 7. Surowe jeszcze ciasto smaruję ketchupem i posypuję obficie ziołami prowansalskimi uprzednio roztartymi w dłoniach.
  9. 8. Następnie rozkładam plasterki salami, na to krążki cebuli, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę konserwową i na koniec pieczarki pokrojone w plasterki lub starte na tarce na grubych oczkach.
  10. 9. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piekę przez ok. 20min z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie wyciągam pizze, rozkładam pokrojony w plasterki ser mozzarella i na to starty żółty ser (ja używam goudy).
  11. 10. Wkładam ponownie do piekarnika na kilka minut i gotowe.
  12. 11. Jest to pizza na grubym cieście. Jest doskonała zarówno zaraz po upieczeniu jak i po odgrzaniu np w mikrofali. SMACZNEGO!!!
Pizza gyros
(1)
Pizza z boczkiem i serem
(1)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
(1)
Pizza Capricciosa
(1)
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
(1)