Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa

2023-01-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
Ostatnio dość mocno zaniepokoił mnie fakt, że pizze są klasyfikowane jako śmieciowe jedzenie. Dla mnie osobiście nie ma w tej pizzy nic tandetnego, chodzi o to, żeby zrobić pizzę wysokiej jakości. Wręcz przeciwnie, jest to naprawdę dobra rzecz i tyle. Pizze robię dość często, co trzeci tydzień to na pewno, a czasem nawet częściej. Zwykle robię pizze o cienkiej skórce, ale tym razem zrobiłam wyjątek. 

Wpadłam na pomysł zrobienia tej konkretnej, dawno nie widzianej pizzy z grubym blatem. 

Ciasto jest tu naprawdę inne, z kaszą manną i dużą ilością oleju. Wystarczy 60 minut na wyrośnięcie, a nawet mniej. Po godzinie wszystko bardzo ładnie wyrasta. Ciasto jest niezwykle miękkie i delikatne, a po wciśnięciu do foremek pęcznieje i rozchyla się w pulchne poduszki. Sos tym razem również domowy, dużo gęstszy niż zwykle, bo płynny sos nie nadaje się do tego typu pizzy; do cebuli i czosnku dodaję cukier i ostrą suszoną paprykę dla ognia. Sos będzie tak smaczny, że będzie się wydawało, że sam wystarczy. Moim zdaniem polewa do pizzy nie potrzebuje już żadnych dodatków, wystarczy domowy sos i oczywiście ser.

Użyłam dwóch rodzajów sera: świeżej mozzarelli, pokrojonej w grube plastry, oraz mozzarelli startej, którą przetarłam przez tarkę do buraków i którą dodawałam oszczędnie, bo dodatkowa garść startej mozzarelli jeszcze nigdy nie zepsuła pizzy. Efektem wydaje się być nawet nie pizza, ale placek z pomidorami i serem: gruby, puszysty, brzegi ciasta chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, sos słodki i pomidorowy, a sera nie za mało. Nie jest to słaby posiłek, tylko prawdziwe marzenie foodie. 

Krótko mówiąc, zróbcie tę pizzę. Bądź pewien, że.

Składniki

    Na ciasto do pizzy:
    • mąka: 4 szklanki (482 gramy; moja 1 szklanka - 236 mililitrów)
    • kasza manna: jedna trzecia szklanki (54 gramy)
    • sól: 1,5 łyżeczki (6 gramów)
    • suche drożdże instant: 1 łyżka stołowa (9 gramów)
    • oliwa z oliwek: jedna trzecia szklanki (81 gramów)
    • ciepła woda: 1,5 szklanki (363 gramy)
    Dla sosu do pizzy:
    • oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
    • słodka cebula: 1 (posiekana)
    • czosnek: 3 ząbki (drobno posiekane)
    • pasta pomidorowa: 1 puszka (175 gramów)
    • pomidory w puszce w ich własnym soku: 1 puszka (825 gramów)
    • świeże oregano: 1 łyżka stołowa (drobno posiekane)
    • cukier: 1 łyżka stołowa
    • sól
    • pieprz
    • Suszone płatki chili
    Dla Chicago Deep Dish Pizza:
    • Gotowe ciasto do pizzy
    • gotowy sos do pizzy
    • świeża mozzarella, pokrojona
    • grubo starta mozzarella
    • oliwa z oliwek (do posmarowania formy)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Pizza ciasto: Najpierw, używając miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę hakową, wymieszaj razem mąkę, kaszę manną, sól i drożdże.
  2. 2. Dodać olej i wodę i mieszać przez około 2 minuty.
  3. 3. Następnie zwiększamy prędkość miksera i miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto.
  4. 4. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut.
  5. 5. Sos do pizzy: Rozgrzej olej w średnim rondlu na średnim ogniu.
  6. 6. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości.
  7. 7. Następnie dodajemy czosnek i smażymy aż do uzyskania aromatu, jeszcze około 60 sekund.
  8. 8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż lekko ściemnieje.
  9. 9. Dodajemy ugotowane pomidory, cukier i oregano i gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut.
  10. 10. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszone płatki chilli.
  11. 11. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  12. 12. Chicago Deep Dish Pizza: Okrągłą lub prostokątną głęboką patelnię dobrze wysmarować olejem.
  13. 13. Następnie palcami wcisnąć ciasto w dno foremek, pokrywając całe dno i tworząc kilkucentymetrową obręcz.
  14. 14. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  15. 15. Na ciasto wyłożyć cienką warstwę sosu, na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, następnie dodać kolejną warstwę sosu, całkowicie przykrywając ser.
  16. 16. Posypać startą mozzarellą.
  17. 17. Umieść pizzę w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 40-45 minut, aż brzegi pizzy będą miały intensywnie złoty kolor, sos będzie podgrzany, a ser roztopiony i miejscami zrumieniony.
  18. 18. Wyjmij pizze z piekarnika, pozwól im lekko ostygnąć przez około 10-15 minut, a następnie pokrój i podawaj. Smacznego!
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
Najlepszy Sos Pomidorowy na Pizzę / do Pizzy
(1)