Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)

2023-05-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Bazą tej pizzy jest cukinia zamiast jak zwykle mąki. Jeśli masz za dużo cukinii, ta pizza jest naprawdę dobrym sposobem na jej wykorzystanie! Chociaż ta pizza mi smakowała, nie należy jej porównywać do zwykłej pizzy.

Podstawa przypominała trochę niesłodkie ciasto. Nie dosypałam dużo mąki, więc była dość miękka i puszysta, ale zdecydowanie trzymała swój kształt.

Ważne jest, aby dobrze odsączyć płyn z cukinii. Ja właściwie nigdy nie odsączam go całkowicie, ale usuwam większość płynu. Startą cukinię posypuję sporą szczyptą soli. Pozostawiam na 10-15 minut, lub do momentu, aż płyn zostanie odsączony. Następnie przecedzam przez sito lub wyciskam rękami.

Do podstawy wsypuję mąkę ryżową. Ciasto powinno być gęste.

Bazę uformowałam układając ją na bokach okrągłej formy do pieczenia.

Na upieczonej pizzy z cukinii rozsmarowałam sos pomidorowy, starty ser mozzarella, pomidora i tuńczyka w ich własnych sokach.

Składniki

    Na bazę z cukinii:
    • ~800 gramów cukinii (1 średniej wielkości)
    • sól: 1 łyżeczka
    • Jaja: 2 (rozmiar M)
    • mąka ryżowa: 4 łyżki
    • drobno starty twardy ser: 30 gramów
    • czosnek w proszku: jedna trzecia łyżeczki
    • ziarna pieprzu czarnego
    • mieszanka przypraw włoskich
    Pizza:
    • sos pomidorowy: do smaku
    • starty ser mozzarella: do smaku
    • tuńczyk: do smaku
    • pomidory: 1
    • czarny pieprz: do smaku
    Do dekoracji: 
    • świeża bazylia

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Cukinie zetrzeć na tarce do buraków. Posypać solą. Pozostawić do odstania na około 10-15 minut.
  2. 2. Następnie przecedzić na sito i wycisnąć płyn.
  3. 3. Cukinię przełożyć do miski, wbić jajka, dodać ser i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać mąkę. Wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
  4. 4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na środku rozłóż masę cukiniową. Za pomocą szpatułki uformuj koło (o średnicy około 26 cm). Boki blachy do pieczenia można przykryć, aby ułatwić formowanie podstawy pizzy.
  5. 5. Piec w temperaturze 220 C przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zarumieniony.
  6. 6. Podstawę lekko schłodzić. Rozsmarować sos pomidorowy, posypać serem, na wierzchu ułożyć pomidora, tuńczyka. Posypać papryką. Zapiekać w temperaturze 180 C przez około 7-8 minut lub do rozpuszczenia sera.
  7. 7. Posypać listkami bazylii. Pyszne!!!
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
(1)
Domowa pizza pieczona w piekarniku z ciastem francuskim
(1)
Biały sos do pizzy
(4)