Bazą tej pizzy jest cukinia zamiast jak zwykle mąki. Jeśli masz za dużo cukinii, ta pizza jest naprawdę dobrym sposobem na jej wykorzystanie! Chociaż ta pizza mi smakowała, nie należy jej porównywać do zwykłej pizzy.
Podstawa przypominała trochę niesłodkie ciasto. Nie dosypałam dużo mąki, więc była dość miękka i puszysta, ale zdecydowanie trzymała swój kształt.
Ważne jest, aby dobrze odsączyć płyn z cukinii. Ja właściwie nigdy nie odsączam go całkowicie, ale usuwam większość płynu. Startą cukinię posypuję sporą szczyptą soli. Pozostawiam na 10-15 minut, lub do momentu, aż płyn zostanie odsączony. Następnie przecedzam przez sito lub wyciskam rękami.
Do podstawy wsypuję mąkę ryżową. Ciasto powinno być gęste.
Bazę uformowałam układając ją na bokach okrągłej formy do pieczenia.
Na upieczonej pizzy z cukinii rozsmarowałam sos pomidorowy, starty ser mozzarella, pomidora i tuńczyka w ich własnych sokach.