Meksykański lawasz do tortilli

2020-09-19 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Meksykański lawasz do tortilli
Przygotowanie meksykańskich tortilli jest łatwe i proste! Tortilla to meksykański placek. Okazują się niesamowicie smaczne i miękkie, są dość proste w przygotowaniu. Takie ciasta można podawać zamiast zwykłego chleba lub wypełniać nadzieniem, jak ormiański rzadki lawasz.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • mąka pszenna: 200 gram
    • masło: 20 gram
    • woda: 90 ml
    • sól: 0,25 łyżeczki
    • proszek do pieczenia: 0,25 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Składniki do gotowania według listy.
  2. składniki na meksykański lawasz
  3. 2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do głębokiej miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj miękkie masło.
  4. wkładamy mąkę sól i proszek do pieczenia i dodajemy masło
    Reklama
  5. 3. Rozetrzyj miksturę rękami, aż utworzą się okruchy i wlej wodę. Rozpocznij wyrabianie ciasta łyżką prosto z miski.
  6. dodajemy wodę
  7. 4. Gdy ciasto zacznie zbierać się w grudkę, przełóż je na blat roboczy, który w razie potrzeby można lekko posypać mąką. Zagnieść miękkie, kruche ciasto. Nie warto zatykać takiego ciasta mąką. Gotowe ciasto zbieramy w bułkę, przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem (zwykle przykrywam folią i ręcznikiem na wierzchu) i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.
  8. zgniatamy ciasto
  9. 5. Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części jednakowej wielkości: kulkę można podzielić na części lub rozwinąć z ciasta opaskę uciskową i podzielić nożem na równe części. Czasami dzielę „na oko”, a czasami używam do tego wagi kuchennej, aby wszystkie półfabrykaty miały taką samą wagę. Cienko zawinąć każdy kawałek wałkiem do ciasta. Grubość ciasta powinna wynosić około 1-2 mm, nie przesadzaj podczas wałkowania, w przeciwnym razie ciasto może okazać się suche i kruche.
  10. rozgniatamy podzielone ciasto
  11. 6. Smażyć ciastka na suchej patelni na średnim ogniu z obu stron. Ciasta powinny być rumiane, ale miękkie, nie wysychać.
  12. smażymy ciasto
  13. 7. Gotowe ciasta ułożyć na płaskim naczyniu (talerzu) i zawinąć w ręcznik lub włożyć do rondla i przykryć pokrywką. To je odparuje, pozostanie miękkie i nie pęknie.
  14. układamy ciasto na płaskim naczyniu
  15. 8. Przechowuj gotowe ciasta w szczelnie zamykanej torbie. Smacznego!
  16. 9. Kiedyś kupowałem te tortille w sklepie, ale potem nauczyłem się, jak zrobić meksykańską tortillę według bardzo prostego przepisu w domu. Początkowo podawałem je mojej rodzinie jako chleb na pierwsze i drugie danie, ale potem nauczyłem się, jak zrobić z nich pełnowartościowy fast food, napełniając je różnymi nadzieniami. Moim ulubionym nadzieniem jest mieszanka papryki pieczonej na suchej patelni, twardego sera i smażonej piersi z kurczaka. Gorąco polecam tortille w dowolnej formie!
Rollsy z serem, szynką i sosem musztardowym
(1)
Przepis na Arancini - ryżowe kulki risotto z serem
(1)
Uroczystość urodzinowa, przekąski - stół dla dorosłych
(1)
Drozdzowe paluchy z suszonymi pomidorami
(2)
Proste, szybkie i łatwe przekąski na jeden kęs na święta
(1)