Co jeszcze możesz ugotować z cukinii, aby jeść i schudnąć! Plastry cukinii w piekarniku są zdrowe, smaczne i oryginalne. Mogą być przygotowane jako samodzielny posiłek jako przekąska lub jako dodatek.
Składniki
młoda cukinia: 2 szt
twardy ser: 100 gram
czosnek: 3 ząbki
bułka tarta: 3 stołowa łyżka
olej roślinny: 50 ml
sól: do smaku
suche przyprawy: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania cukinii. Wybierz młodą cukinię o cienkiej skórce i bez dużych nasion. Każda odmiana jest odpowiednia, nie wpłynie to na smak gotowego dania. Z suszonego chleba można samodzielnie przygotować bułkę tartą. Weź ser, który dobrze się topi. Olej - rafinowany słonecznik lub oliwa z oliwek. Wybierz przyprawy według własnego gustu. Zamiast świeżego można użyć suszonego czosnku.
2. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Czosnek obrać, opłukać, usunąć szypułki i osuszyć ręcznikiem. Posiekaj czosnek za pomocą prasy do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce. Weź pojemnik (głęboki talerz, miska), w którym wygodnie będzie mieszać produkty do panierowania i przewracać kawałki cukinii. Włożyć do niej bułkę tartą, ser, czosnek, sól i przyprawy.
3. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Włącz piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
4. Jeśli delikatnym naciskiem paznokcia skórkę łatwo przekuć, cukinii nie trzeba obierać. Jeśli skórka jest twarda, zdejmij ją delikatnie obieraczką lub nożem. Usuń kucyki z cukinii, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami. Pokroić w podłużne kawałki.
5. Przełóż pokrojoną cukinię do głębokiej miski, polej olejem roślinnym i dobrze wymieszaj. Olej należy równomiernie rozprowadzić.
6. Zanurz każdy kawałek w panierce. Jeśli się rozpadnie, delikatnie dociśnij - będzie się przykleić. Im więcej jest na cukinii, tym smaczniejsze się okazuje. Zrób to ze wszystkimi kawałkami.
7. Kawałki cukinii ułóż w pewnej odległości od siebie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Jeśli nie masz pewności co do nieprzywierających właściwości pergaminu, posmaruj go olejem roślinnym. Piec na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180-190 stopni przez 20-30 minut. Czasy pieczenia zależą od możliwości Twojego piekarnika, dlatego sprawdź wypieczenie. Gotowa cukinia powinna być miękka. Sprawdź, przebijając w kilku miejscach wtyczką.
8. Jeśli prześwietlisz je w piekarniku, staną się zbyt miękkie, nie zachowają kształtu, a smak zostanie zepsuty.
9. Te cukinie są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać udekorowane ziołami, sosem czosnkowym lub keczupem.