Grzyby w occie przepis babci

2020-07-09 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Grzyby w occie przepis babci
Jesień cieszy się swoim pięknem i hojnością. Żniwa w kraju są prawie zebrane, las jest pełen grzybów! Wolimy zamrozić te dary natury: po pierwsze, ugotuj je w osolonej wodzie, e - ułóż je Proste, szybkie i zdrowe. W tym roku grzyby musiały być przetwarzane wiele razy. Wydaje mi się, że w ciągu jego 30 lat nie było grzywy ani razu. Ale nasze babcie znają ten sens - pieczarki marynowane przytulały się!Jak marynować grzyby za pomocą octu, mój mąż i ja szczegółowo zapytaliśmy Babę Tanię. Przepis na marynatę do pieczarek z 9% octem był niezwykle prosty. Postanowiliśmy opisać wszystkie sekrety i błędy w tym artykule. Jesteśmy pewni, że przyda się zarówno czytelnikom, jak i nam samym na przyszły rok.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Przepis na marynatę grzybową z octem 9%
    Na 3 kg gotowanych grzybów (w 1 litrze około 1 kg, ale lepiej zważyć) bierzemy:
    • woda: 1 litr
    • sól: 3 stołowe łyżki
    • granulowany cukier: 4 łyżeczki
    • czarnego pieprzu: 15-20 groszku
    • goździków: 8-10 szt
    • laurowych: 5 liści
    • octu 9%: 6-7 stołowych łyżek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie: Wlej zimną wodę (zwykłą z kranu) na patelnię, włóż sól, cukier, ziarna pieprzu, goździki i liść laurowy. Gdy się zagotuje, dodaj gotowane grzyby i gotuj 15 minut po ugotowaniu, mieszając.
  2. gotujemy grzyby ze składnikami
  3. 2. Podczas gotowania warto przykryć patelnię pokrywką, aby woda nie odparowała. Pod koniec gotowania wlej 9% octu, wymieszaj i wyłącz ogień. Gorące grzyby rozkładamy w sterylizowanych słoikach i przekręcamy sterylizowanymi pokrywkami. Zastosowaliśmy śrubę - bardzo łatwo jest ją przekręcić. Zgodnie z tym przepisem mamy 6 słoików marynowanych grzybów.
  4. grzyby w occie
    Reklama
  5. 3. Ile sterylizować słoiki i nakrętki? Półlitrowe i litrowe puszki są sterylizowane przez 10 minut, 1,5-litrowe puszki - 15 minut, trzy litrowe puszki - 30 minut. Jak sterylizować słoik, weź ręcznik na spód, wyjmij i połóż na stole (szyja do góry). Puszki są sterylizowane przed wytrawieniem.
  6. 4. Ile sterylizować czapki? Wystarczająco 3 minuty (ugotuj wszystkie pokrywki razem). Wygodnie sterylizuj pokrywki w ostatnich minutach gotowania grzybów w marynacie. Wyciągamy pokrywki z gorącej wody, gdy grzyby są już ułożone w brzegach. Łatwo jest zdjąć pokrywkę widelcem, złożyć ją na czystą płytkę, pozwolić wodzie spłynąć dosłownie przez 1 sekundę. Kładziemy GORĄCĄ pokrywkę na słoiku z grzybami i przykręcamy. Następnie odwróć słoik do góry nogami i załóż czysty ręcznik. Gdy banki ostygną - możesz wyczyścić piwnicę. Kiedy umieścić ocet w marynacie? Niesamowite było odkrycie, że każda gospodyni ma swoje sekrety: niektórzy umieszczają ocet na początku wytrawiania, inni na końcu, a inni bezpośrednio w bankach. Wybraliśmy drugą opcję - na końcu wytrawiania, przed wyłączeniem ognia Ile octu dodać do słoika z grzybami (pół litra): Przy wskazanej dawce uzyskuje się 6 pół-słoików marynowanych grzybów. Tak więc dodaj 1 łyżkę do 1 półlitrowego słoika. łyżka 9% octu.
Grzyby marynowane w occie
(1)
Ciasto-tarta z grzybami i serem
(1)
Duszone grzyby z groszkiem
(1)
Sałatka pieczarkowa
(1)
Bruschetta z grzybami
(1)
Kurki po prowansalsku
(1)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)
Grzybowy sos Boloński z mięsem mielonym
(1)