To nie jest zwykły ser, to słodki ser jabłkowy! Tradycyjnie ser jabłkowy przygotowywany jest na Litwie na Boże Narodzenie. I robią to z wyprzedzeniem, z dwumiesięcznym wyprzedzeniem, bo ser musi uzyskać wymaganą konsystencję.
Składniki
jabłka: 1.5 kg
cukier: 350 gram
orzechy włoskie: 50 gram
cynamon: 1 łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Przygotujmy produkty. Możesz wziąć mniej cukru. To zależy od kwaśności jabłek. Mam Antonówkę, więc biorę cały tom.
2. Umyj jabłka i osusz je ręcznikiem. Muszą być pokrojone w plasterki. Nie ma potrzeby usuwania skóry. Najpierw kroję na ćwiartki, usuwam rdzeń, a następnie kroję w plasterki. Szerokość plastrów nie jest tutaj krytyczna - ugotujemy je i mielimy.
3. Wlej pokrojone jabłka dwie lub trzy łyżki cukru pudru. Wyjeżdżamy na 8 godzin. Jabłka wypuszczą sok. To nie będzie dużo, ale to wystarczy.
4. Stawiamy naczynia z jabłkami na ogniu. Musimy je gotować do miękkości. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Jabłka staną się absolutnie miękkie, jak przecier. Teraz trzeba je schłodzić.
6. Następnie zmiel jabłka blenderem. Lub możesz przetrzeć je przez sito, ale zajmie to dużo czasu, a skóra będzie przeszkadzać. Możesz odstawić część całych jabłek, dwie łyżki, a następnie włożyć je do gotowanego sera. Ale dla mnie za dużo ugotowały, nie zrobiłem tego.
7. Dodaj pozostały cukier do zmiksowanej masy. Mieszamy.
8. Stawiamy naczynia z puree ziemniaczanym na ogniu i zaczynamy gotować. Nie rozpalaj ognia i od czasu do czasu mieszaj masę.
9. Celem jest przygotowanie musu jabłkowego do połowy objętości. Kiedy gotujesz tłuczone ziemniaki, chuchnie i pluje, bądź ostrożny! Wybierając potrawy, miej to na uwadze - lepiej brać z wysokimi bokami.
10. Stopniowo przecier gęstnieje, ciemnieje i staje się lepki. Zajęło mi to około 40 minut. Dodaj posiekane orzechy włoskie, cynamon, wymieszaj. Jeśli zostawiłeś kilka całych jabłek, dodaj je teraz.
11. Ponownie włóż puree na ognia i kontynuuj gotowanie, ale będzie to musiało być zrobione z ciągłym mieszaniem. Masa jest już wystarczająco gruba, może się spalić. Gotuj przez kolejne 20 minut. Puree jeszcze bardziej się zagotuje i ściemnieje. Wyłącz ogień i ostudź.
12. Naczynia, w których nadasz kształt serowi, wyściełamy gazą złożoną z trzech do czterech warstw. Najpierw należy go zwilżyć i dobrze wycisnąć.
13. Rozprowadzamy masę jabłkową. Radzę nie schładzać go za bardzo, mój mocno zamarzł i rozpadł się. Ubijamy.
14. Przykryj masę końcami gazy i zdejmij ją z naczyń na deskę. Położyliśmy ładunek na górze. W tej formie wyjeżdżamy na jeden dzień.
15. Po dniu wyjmij świąteczny ser z gazy i połóż go na pergaminie do wyschnięcia. Suszony ser jabłkowy przez długi czas - około 2 miesięcy, od czasu do czasu go przewracając.
16. Mój tradycyjny litewski ser jest bardzo młody, ale już bardzo smaczny! Jest nieco podobny do churchkhela. Lubiliśmy! Myślę, że nie dożyje świąt Bożego Narodzenia. Smacznego !