Makaroniki w domowych warunkach

2020-09-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Makaroniki w domowych warunkach
Wspaniały francuski deser w Twojej kuchni! Makaroniki to słynne ciasta z protein, cukru, mąki migdałowej i delikatnej śmietany. Trudno je przygotować, ale jest to realistyczne, zwłaszcza jeśli dokładnie przestrzegasz technologii. Ten przepis na makaron oparty jest na francuskiej bezie.

Składniki

    Do makaroników:
    • mąka migdałowa: 100 gram
    • cukier puder: 100 gram
    • białka jaj: 70 gram
    • cukier: 90  gram
    • kwas cytrynowy: do smaku
    Do czekolady - ganash:
    • krem tłusty: 100 gram
    • czekolada gorzka: 100 gram
    • masło: 20 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotujmy produkty. Bardzo ważne jest, aby dokładnie odmierzyć ilość w gramach, więc na pewno będziesz potrzebować wagi kuchennej. Białka powinny mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Jeśli nie ma na to czasu, ogrzej je w ciepłej wodzie.
  2. składniki na makaroniki
  3. 2. Mąkę migdałową i cukier puder należy przesiać, aby usunąć duże kawałki jedzenia i rozbić grudki. Lepiej je zważyć po przesianiu.
  4. przesiewamy mąkę migdałową i cukier puder
  5. 3. Dokładnie wymieszaj proszek i mąkę; wygodnie to zrobić trzepaczką.
  6. mieszamy proszek j mąkę
  7. 4. Ubij białka z małą prędkością. Gdy utworzy się trochę piany, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego.
  8. ubijamy białka z kwasem cytrynowym
  9. 5. Następnie zwiększ prędkość miksera i kontynuuj bicie. Wprowadź cukier do białek cienkim strumieniem w kilku krokach. Masa zacznie zmieniać kolor na biały i zwiększać objętość.
  10. zwiększamy prędkość miksera
  11. 6. Pokonaj białka, aż osiągną stabilne szczyty. To wtedy mikser pozostawia wyraźne ślady na białkach, a po wyłączeniu białka zachowują swój kształt. To jest francuska beza. Jest też włoska, w której białka ubijane są gorącym syropem cukrowym.
  12. francuska beza
  13. 7. Wymieszaj białka z mąką i proszkiem. Mieszaj delikatnymi, ale zdecydowanymi ruchami. Szpatułkę należy obrabiać od dołu do góry, wykonując niejako ekscytujące i obracające się ruchy.
  14. mieszamy białka z mąkę i proszkiem
  15. 8. Masę trzeba mieszać przez długi czas, powinna stać się płynna, ale nie płynna. Jeśli podniesiesz szpatułkę nad miskę, ciasto nie rozpadnie się na kawałki, ale powoli się z niej spłynie.
  16. powstała płyną masa
  17. 9. Ciasto przenosimy do woreczka z najprostszą okrągłą dyszą.
  18. ciasto przenosimy do woreczka
  19. 10. Makaron najlepiej piecze się na macie teflonowej. Półfabrykaty należy układać trzymając worek prostopadle do blachy do pieczenia, pozostawiając szczeliny. Na koniec należy kilkakrotnie uderzyć blachą do pieczenia w stół, aby wypuścić powietrze z ciasta. A następnie zostawiamy blachę do pieczenia na półtorej godziny w temperaturze pokojowej. Na powierzchni połówek powinna powstać skórka, która zapobiegnie pękaniu ciasta podczas pieczenia. Dotknij ich powierzchni palcem, powinna być całkowicie nieklejąca.
  20. wykładamy ciasto na blachę na małe kulki
  21. 11. Teraz można uruchomić piekarnik. Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut. Pięć minut po uruchomieniu lekko otwórz drzwiczki na minutę, aby wypuścić parę. Ciasto powinno zacząć rosnąć, tworząc u dołu charakterystyczną „spódniczkę”. Jeśli dotkniesz góry pod koniec pieczenia, pokrywka nie powinna się poruszać względem spódnicy. Oznacza to, że musisz go wyjąć. Ciasta ostudzić na ruszcie. Usuwamy z dywanika na zimno!
  22. pieczemy ciasto
  23. 12. Przygotujmy nadzienie makaroników - czekoladowy ganache. Weźmy produkty. Lepiej jest wziąć tłusty krem, ciemną czekoladę.
  24. przygotowujemy ganache
  25. 13. Ugotuj śmietanę.
  26. ugotowujemy śmietanę
  27. 14. Dodać połamaną czekoladę na kawałki, dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  28. dodajemy czekoladę
  29. 15. Umieść kawałek masła, zamieszaj.
  30. dodajemy masło
  31. 16. Do ganache użyłam zwykłej plastikowej torby jako torebki na ciasto. Po wlaniu do niego ganache należy włożyć go do lodówki, aby ostygnąć i zagęścić.
  32. wkładamy ganache do plastikowej torby
  33. 17. Odetnij końcówkę torby i ściśnij schłodzony ganache na pół. Wybieramy drugą połowę rozmiaru i zakrywamy pierwszą.
  34. zbieramy makaroniki
  35. 18. Tworzymy wszystkie ciasta. Lepiej je schłodzić przed użyciem. Smacznego!
  36. 19. Z tej ilości produktów otrzymałem dziesięć gotowych makaronów. Dostałem je po raz drugi. Za pierwszym razem źle wymieszałem mąkę z bezą, a ciastka nie nabrały prawidłowego okrągłego kształtu, a ich powierzchnia pozostała grudkowata. Ale za drugim razem wszystko poszło świetnie!
  37. 20. Kwasu cytrynowego nie można dodać, dla amatora daje lekką kwaskowatość.
  38. 21. Do ciasta można dodawać różne barwniki, aby uzyskać kolorowe ciasta.
  39. 22. Możesz również dodać dowolny krem ​​jako nadzienie - jagodowy, karmelowy, orzechowy. Smacznego !
  40. makaroniki
Makaroniki w domowych warunkach
Makaroniki w domowych warunkach
Sernikobrownies z malinami
(1)
Trufle kokosowe z mascarpone
(1)
Blok czekoladowy wypasiony fit
(1)
Domowe sezamki
(1)
Powidła śliwkowe (3 dniowe)
(1)