Najprostszy, najtańszy i najszybszy przepis na gofrownicę na żelazku w piecu. Jeśli nie masz doświadczenia z gofrownicą, zacznij od niego.
Składniki
olej: 100 gramów
jajka: 3 szt
sól: ¼ łyżeczki
cukier: 1 filiżanka
przesiana mąka: 400 gram
tłusta śmietana: 2 łyżki stołowe. łyżki
cukier waniliowy: 1 szczypta
soda lub proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wykonanie przepisu
1. Połącz obie mieszanki, a następnie dodaj miękką margarynę. Jest miękki, nie stopiony.
2. Dodać sól.
3. Ubij miksturę trzepaczką i stopniowo dodawaj mąkę.
4. Natychmiast lepiej nie dodawać całej mąki, aby wygodniej było pozbyć się możliwych grudek.
5. Zagniataj ciasto, aż będzie wizualnie podobne do kwaśnej śmietany.
6. Wlać jedną łyżkę stołową mieszanki na rozgrzaną gofrownicę, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni. Naciśnij pokrywkę i poczekaj 1-2 minuty.
7. Pierwszy wafel będzie ciemnobrązowy, reszta będzie jasnozłota.
8. Odpowiednio czas gotowania musi zostać skrócony.
9. Gotowe gofry należy szybko zwinąć w rurkę, gdy są ciepłe.
10. Co więcej, wszystko zależy od twoich preferencji. Gofry mogą być niezależnym, gotowym daniem lub wypełnione kremem lub skondensowanym mlekiem.
11. Jeśli cukier i wanilina zostaną usunięte z przepisu, możesz zrobić nie deser, ale przystawkę za pomocą pasty lub sera.
12. Sugerujemy zapoznanie się z poniższym przepisem wideo. To nie jest klasyczny, ale najprostszy z możliwych.