Kapkejki (babeczki) z napełnieniem w domowych warunkach
Kapkejki (babeczki) z napełnieniem w domowych warunkach
2020-08-22
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Pyszny przysmak na każde wakacje !!! Babeczki to ciasto wielkości filiżanki dla jednej osoby. Istnieje wiele możliwości ich przygotowania. Chcę się z Wami podzielić przepisem na jedną z nich.
Składniki
Do kapkejków:
jajka: 3 szt
cukier: 170 gram
mąka: 170 gram
mleko: 120 gram
masło: 60 gram
soda oczyszczona: 0.3 łyżeczki
wanilina: 1 gram
Do kremu:
krem tłusty: 500 gram
cukier puder: 5 stołowe łyżki
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia babeczek. Mąkę premium połącz z sodą, szczyptą waniliny i przesiej całość kilka razy przez sito w celu nasycenia tlenem. Dzięki temu gotowe produkty będą bardzo delikatne i przewiewne.
2. W misce wymieszaj jajka z cukrem. Włącz mikser do maksymalnej mocy i ubij wszystko, aż będzie puszysty i puszysty. Podczas ubijania cała masa powiększy się, stanie się gęsta i lekka.
3. Podczas ubijania jajek oddzielnie połącz mleko i masło w małej misce. Podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aby masło całkowicie się rozpuściło i połącz z mlekiem.
4. Dodawaj na przemian mieszankę mleka i mąki do ubitych jaj. Dodatki rozciągnij na 3-4 dawki. Wmieszać ręcznie trzepaczką, aby nie osłabić połysku jajek. To dzięki tej wspaniałości gotowe babeczki będą bardzo delikatne i przewiewne.
5. Gotowe ciasto przelać do odpowiednich foremek na 2/3 objętości. Taka ilość ciasta wystarczy na 12-15 sztuk. Umieść foremki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Kieruj się piekarnikiem.
6. Podczas pieczenia ciasto wyrasta bardzo równomiernie i nie tworzy zakrzywionego wierzchu, który musiałby zostać odcięty. Gotowe babeczki stają się złote i lekko sprężynują po naciśnięciu.
7. Same babeczki schłodzić na boku lub na ruszcie. Dlaczego tak się dzieje? Konieczna jest cyrkulacja powietrza wokół każdego ciasta, aby nie zamoczył się w wyniku kondensacji.
8. Wyjmij rdzeń ze schłodzonych babeczek. Można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia, za pomocą dyszy do ciasta lub po prostu nożem. Wypełnij każdą babeczkę nadzieniem.
9. W tym celu można użyć gotowanego karmelu (jak w moim przypadku), rozpuszczonej czekolady, gotowanego skondensowanego mleka, dżemu, konfitury, owoców, jagód lub od razu wypełnić kremem. Istnieje ogromna liczba opcji wypełnienia, które można ograniczyć tylko wyobraźnią. Ogólnie babeczki nie są niczym nasycone. Ale jak na mój gust brakuje im trochę soczystości. Dlatego nalewam trochę czystej wody na siedem babeczek, całkiem sporo. Daj się poprowadzić według własnych upodobań.
10. Do kremu potrzebny będzie krem o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukier puder. Mając mniej tłuszczu, po prostu nie będą bić. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i włącz mikser na niskich obrotach, dosłownie na minutę. w tym czasie cukier puder rozpuści się w śmietanie. Następnie włącz maksymalną moc i ubijaj do puszystej, stabilnej śmietanki.
11. Gotowy krem dobrze zachowuje swój kształt.
12. Nakładaj kremowe nakrętki na babeczki za pomocą woreczka cukierniczego z dyszą.
13. Te babeczki mogą być świetnym prezentem dla rodziny i przyjaciół.
14. Wstaw je na kilka godzin do lodówki, aby zamrozić krem. Smacznego !