Dżem agrestowy z pomarańczą na zimę

2020-09-04 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Dżem agrestowy z pomarańczą na zimę
Pyszny i aromatyczny deser na zimę! Agrest to nie tylko bardzo smaczna i słodka jagoda, ale także bardzo zdrowa. Gospodynie domowe stosują różne sposoby przygotowania tej jagody na zimę. Jednym z nich jest dżem. Jest też sporo przepisów na dżemy. Najciekawszy i najbardziej udany jest dżem agrestowy z pomarańczą. Agrest i pomarańcza dobrze komponują się i harmonizują ze sobą. Okazuje się, że to pyszna uczta z przyjemnymi nutami cytrusowymi i delikatną kwaskowatością w smaku.

Składniki

    • agrest: 500 gram
    • pomarańcza: 1 szt
    • cukier: 500 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jak zrobić taki dżem? Istnieje kilka przepisów na dżem agrestowo-pomarańczowy. Możesz zrobić to w szybki sposób, bez gotowania, z gotowaniem, z zielonego agrestu lub czerwonego, z dodatkiem innych owoców. W każdym razie otrzymasz smaczny i zdrowy dżem. Przygotujmy składniki na dżem.
  2. 2. Agrest można stosować w dowolnej odmianie, kolorze i smaku. Dobrze myjemy jagody pod bieżącą wodą, składamy agrest w durszlak, pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć. Usuwamy zepsute i poszarzałe jagody, ogony agrestu należy odciąć z obu stron. Możesz również ugotować dżem z mrożonego agrestu, przygotowując go przed zamrożeniem. Wtedy pozostaje tylko odmrozić.
  3. 3. Pomarańcze nie tylko nadają dżemowi bogaty smak, ale także sprawiają, że ten przysmak jest bardziej przydatny i bogaty w witaminy. Aby rozjaśnić smak owoców cytrusowych w dżemie, lepiej jest użyć ich do przygotowania tego przysmaku wraz ze skórką. Jednak pomarańcze mają specyficzną goryczkę, której łatwo się pozbyć. Wystarczy umyć je szczoteczką i mydłem pod bieżącą wodą, blanszować we wrzącej wodzie przez 15 minut lub napełnić zimną wodą i pozostawić na 12 godzin.
  4. dodajemy pomarańczę do agrestu
  5. 4. Następnie kroimy pomarańcze razem ze skórką na duże kawałki, usuwamy nasiona. Pomarańcze zmielić z agrestem za pomocą blendera lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. W zależności od upodobań smakowych składniki na dżem można rozgnieść na galaretkę lub zagęścić kawałkami jagód i owoców. Masę jagodowo-owocową przenosimy do rondla lub innego głęboko emaliowanego naczynia. Wlej odmierzoną ilość cukru. Mieszamy.
  6. dodajemy cukier do zmielonych agrestów z pomarańczą
  7. 5. Rozgrzej, zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, i gotuj przez około 20 minut. Dżem układamy we wcześniej przygotowanych słoikach, myjemy i sterylizujemy, zwijamy sterylnymi pokrywkami. Słoiki zawijamy ciepłym kocem i całkowicie schładzamy w temperaturze pokojowej.
  8. gotujemy dżem
  9. 6. Dżem usuwamy do przechowywania w chłodnym miejscu lub podajemy do stołu. Dzięki owocom cytrusowym, które działają jako dodatkowy konserwant, dżem jest przechowywany przez długi czas. Smacznego!

Answering to comment

Bezglutenowe churros
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Suflet bananowy
(1)
Muffiny kokosowo-cytrynowe
(1)
Jabłkowe koperty
(1)
Miękkie chrusty na kefirze
(2)