Gnocchi - kluski śląskie z sosem pieczarkowym

2020-07-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Gnocchi - kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Niedawno przeczytałem od Beloniki niesamowity przepis na gnocchi i nie tyle przepis, ale jeden ważny niuans w gotowaniu! Ale chodź w porządku! Po pierwsze, zrozumiemy, co to są gnocchi (lub jak są one również nazywane gnocchi) i co ogólnie jedzą. Gnocchi to włoska owalna pierożek z charakterystyczną „nitką” na obwodzie. We Włoszech gnocchi jest tradycyjnie wytwarzane z ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek. Czasami dodaje się ser, semolinę i zioła. Możesz podawać je jako przystawkę, na przykład z mięsem, oraz jako niezależne danie z różnymi sosami (dziś zrobiłem kremowy grzyb). „Rzeźbienie” tutaj również nie jest przypadkowe, w „właściwym” jedzeniu w ogóle, „tak po prostu” nic się nie dzieje. Jest niezwykle funkcjonalny, z ich pomocą sos jest znacznie lepiej wchłaniany. Możesz to zrobić za pomocą specjalnej deski lub zwykłego widelca. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem korzystanie z widelca jest znacznie wygodniejsze!

Cóż, teraz ten bardzo niuans! Ogólnie ziemniaki na gnocchi są zwykle gotowane. Belonika zdecydowanie zaleca: „Nie gotuj”, po prostu upiecz! ”. Tylko w tym przypadku ziemniak uzyska pożądaną konsystencję - bez nadmiaru płynu i kruchości! Lepiej jest piec gruboziarnistą sól morską („wyciągnie” nadmiar płynu) w temperaturze 200 ° C. Soli nie można wyrzucać, w tym przypadku można ją ponownie wykorzystać. Czas pieczenia zależy wyłącznie od wielkości ziemniaka i jego odmiany, wystarczy sprawdzić gotowość nożem. I bez folii - połóż ziemniaki „w mundurach” na soli.

Składniki

    Dla gnocchi:
    • młodych ziemniaków: 6 średnich
    • żółtka: 1 szt.
    • mąki: 4 (+/-) łyżeczki 
    •  soli morskiej: do pieczenia
    •  sól, pieprz:  do smaku
    • masła: 1 stołowa łyżka
    Do kremowego sosu grzybowego:
    • pieczarek (inne grzyby sezonowe): 6-7 szt.
    • śmietany 33%: 0,5 szklanki
    • cebuli: 1 szt.
    • czosnku: 2-3 ząbki
    • parmezanu:  do spróbowania
    • masła: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Pieczemy ziemniaki w marynacie w soli, najlepiej na dużym morzu (moje się skończyło, więc upiekłam na zwykłym). Sól „przyciąga” nadmiar wilgoci, ziemniak okaże się suchy i kruchy.
  2. gotowane ziemniaki
  3. 2. Ciepłe ziemniaki (ale bynajmniej nie zimne!) Obierz i przetrzyj przez sito puree ziemniaczanym.
  4. puree ziemniaczana przez sito
  5. 3. Dodaj żółtko do puree, wymieszaj sól / pieprz do smaku. Jeśli gotujesz gnocchi jako przystawkę, na przykład do mięsa, możesz dodać do ciasta swoje ulubione pikantne zioła.
  6. dodajemy jajko
  7. 4. Stopniowo wlewaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto. Powinien okazać się miękki, ale gęsty. Dodaj mąkę w razie potrzeby, wszystko zależy od struktury ziemniaka.
  8. 5. Tworzymy gnocchi - najpierw zwijamy ciasto na małe kulki wielkości dużej wiśni, a następnie narysujemy paski widelcem.
  9. przygotowane gnocchi
  10. 6. Aby to zrobić, narysuj kulkę testową na zewnętrznej stronie korka (od podstawy do krawędzi goździków), jak pokazano na zdjęciu.
  11. kulka s puree ziemniaczanej
  12. 7. Teraz gotuj je we wrzącej wodzie (dodaję odrobinę oleju roślinnego) dosłownie 30-40 sekund, nie więcej, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Następnie gotowane gnocchi można smażyć na średnim ogniu z dodatkiem masła, również nie dłużej niż minutę.
  13. gotujemy gnocchi
  14. 8. Kremowy sos grzybowy: Drobno posiekaj cebulę, czosnek i grzyby. Roztop masło na patelni, usmaż cebulę i czosnek, dodaj grzyby.
  15. smażymy cebulę, czosnek i grzyby na maśle
  16. 9. Jak tylko grzyby ciemnieją, wlej śmietanę, dodaj Parmezan, zetrzyj na drobnej tarce. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia, ugasić ogień i przykryć pokrywką. Sos jest gotowy! SMACZNEGO!
  17. przygotowany sos do gnocchi