Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i pieczarkami z sosem serowym na beszamelu to wyśmienite danie, które łączy w sobie kremowy sos, delikatne ziemniaki, aromatyczne pieczarki i zdrowe brokuły. Idealne na obiad dla całej rodziny lub na wyjątkowe okazje. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego.
Alternatywy składników
Jeżeli nie macie pod ręką brokuła, możecie użyć kalafiora. Zamiast żółtego sera możecie wypróbować ser mozzarella lub parmezan, które również doskonale się roztapiają i dodają kremowej konsystencji.
Wskazówki dotyczące przepisu
Aby zapiekanka była bardziej aromatyczna, dodajcie do beszamelu odrobinę czosnku lub cebuli. Można również posypać wierzch zapiekanki mieszanką bułki tartej i parmezanu dla chrupiącej skórki.
Korzyści zdrowotne i wady tego dania
Brokuł to skarbnica witamin C i K oraz błonnika, który wspomaga trawienie. Pieczarki dostarczają białka i witamin z grupy B. Ziemniaki są źródłem węglowodanów i potasu. Jedyną wadą tego dania może być wysoka zawartość kalorii pochodzących z sera i beszamelu, dlatego warto je spożywać z umiarem.
Kalorie
Cała zapiekanka ma około 2400 kalorii, co daje około 400 kalorii na porcję.