Zupa z zielonych warzyw z lubczykiem

2023-01-05 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Zupa z zielonych warzyw z lubczykiem
Niby coś zwyczajnego, a jednak według tych, którzy przepis wypróbowali, zwyczajnie...wyśmienita. Sekret tej zupy tkwi w tym, że do jej przygotowania wykorzystujemy w większości warzywa w kolorze zielonym oraz dużo zieleniny. Można zrobić ją bez użycia mięsa. To wersja dla wegetarian i dla tych, którzy preferują zupy w lżejszym wydaniu. W sezonie letnim najlepiej użyć świeżych warzyw, zimą, lepsze będą te mrożone. Warzywa muszą zachować swój kolor i odpowiednią chrupkość, nie powinno się ich rozgotowywać.

Składniki

    • 2,5 litra wody
    • 3 skrzydełka z kurczaka
    • 1 mały brokuł
    • 10 brukselek
    • 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
    • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
    • 5 średnich ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka korzeń
    • 1/4 średniego selera
    • 1 mała cebula
    • kawałek pora
    • 4 listki lubczyku
    • 3 listki selera
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • 1 łyżka koperku
    • 3 ziela angielskie
    • 3 ziarna czarnego pieprzu
    • 2 listki laurowe
    • sól lub domowa vegeta (według uznania)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Skrzydełka płuczemy i zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść i ziarna pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
  2. 2. Cebulkę rumienimy nad palnikiem.
  3. 3. Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  4. 4. Do zupy wrzucamy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotujemy chwilę.
  5. 5. Następnie wrzucamy brokuła, fasolkę (można pociąć na mniejsze kawałki), groszek, brukselkę oraz zioła.
  6. 6. Gotujemy do czasu aż warzywa będą ugotowane na pół twardo.
  7. 7. Doprawiamy do smaku.
Zupa serowa z porem
(1)
Najpyszniejsza zupa Tom Yum Goong z pastą tom yum
(1)
Zupa z kurczakiem z Makaronem i Curry
(1)
Botwinka z jajkiem
(1)