Sopa Tarasca - meksykańska zupa z puree fasolowego

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sopa Tarasca - meksykańska zupa z puree fasolowego
Chipotle chilli w proszku dodaje wspaniałej ostrości temu fasolowemu puree, ale jeśli nie jesteś fanem ostrych papryczek, możesz je pominąć. Lub jeśli nie możesz znaleźć takich chilli w sprzedaży, nie krępuj się użyć innych ulubionych ostrych chilli. Sopa Tarasaca to meksykańska zupa fasolowa, która jest szczególnie pyszna z chipsami tortilli lub grzankami czosnkowymi.

Składniki

    • ugotowana fasola czerwona lub variegata: 4 filiżanki (1 filiżanka - 240 mililitrów)
    • woda z fasoli: 4 filiżanki (lub bulion warzywny/kurczakowy)
    • pomidory: 2 duże (lub 4 mniejsze)
    • cebula: 1 mała
    • czosnek: 3 ząbki
    • chilli z puszki chipotle w sosie adobo: 2 (można też użyć innych ostrych papryczek z puszki)
    • sól: 1 łyżeczka
    • suszone oregano: ½ łyżeczki
    • czarny pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. 2. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Opłucz pomidory, ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż pomidory będą miękkie i chrupiące.
  3. 3. Pozostawić pomidory do lekkiego ostygnięcia.
  4. 4. Umieść fasolę w robocie kuchennym lub shakerze koktajlowym i przykryj wodą z ugotowanej fasoli lub bulionem. Puree do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawić na bok.
  5. 5. Kiedy pomidory ostygną, umieścić je w blenderze lub robocie kuchennym wraz z obraną cebulą, ząbkami czosnku, 2 papryczkami chipotle (bez nasion) i przecierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. 6. Wlać sos na dużą patelnię i podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż dojdzie do wrzenia. Następnie podgrzewać przez kilka minut, stale mieszając.
  7. 7. Na patelnię z sosem wlać puree z fasoli, wymieszać, doprawić solą, oregano i pieprzem do smaku. Dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając.
  8. 8. Podawaj zupę ze śmietaną lub kwaśną śmietaną i udekoruj posiekaną świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Smacznego!
Sopa Tarasca - meksykańska zupa z puree fasolowego
Zupa brokułowa bez soli
(1)
Zupa botwinkowa z jajkiem
(1)
Ogórkowa zupa
(1)
Rozgrzewająca zupa gołąbkowa
(2)
Harira - tradycyjna marokańska zupa
(1)
Grochówka Wojskowa z mięsem
(1)
Pikantna zupa jagnięca z kaszą perłową
(2)
Zupa pomidorowa na piersi z kurczaka z makaronem
(1)
Zupa-krem z cukinii
(1)
Najpyszniejsza zupa Tom Yum Goong z pastą tom yum
(1)