Zupa ogórkowa z ryżem

2023-02-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Zupa ogórkowa z ryżem
Moja ostatnia wprowadzona zmiana kulinarna w moim domu to zupa ogórkowa z ryżem, która okazała się hitem nie tylko dla mnie, ale również dla mojego dziecka. Ciekawym zjawiskiem jest to, że zupa ta zyskała taką popularność, że moje dziecko wybiera ją nawet zamiast uwielbianej przez nie pomidorówki. Dzisiaj, na prośbę mojego dziecka, przyrządziłam zupę ogórkową z dodatkiem śmietany kokosowej, ponieważ niestety śmietana krowia jest dla niego nieodpowiednia. W moim rodzinnym domu zupa ta była podawana z tradycyjnymi składnikami, takimi jak ziemniaki i śmietana, ale moje dziecko twierdzi, że smakuje ona najlepiej właśnie z ryżem. Zauważyłam, że ziemniaki w zupie ogórkowej szybko tracą swoją jędrność i stają się mało smaczne, dlatego teraz częściej przyrządzam ją właśnie z ryżem. A jak u Ciebie wygląda sprawa z dodatkami do zupy ogórkowej? Czy preferujesz ryż, ziemniaki, makaron lub kluski? Zupa ogórkowa z ryżem powstaje z połączenia rosołu, słodkiej marchewki, podsmażonej cebulki, startych ogórków kiszonych, śmietany i masy koperku.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 6 sztuk pietruszki
    • 1/2 selera
    • 4 sztuki cebuli
    • 6 litrów wody lub rosołu
    • 500 ml ryżu surowego białego
    • 1 kg ogórków kiszonych lub 4 słoiki po 300 ml ogórków na zupę
    • 800 ml śmietany zwierzęcej lub roślinnej
    • sól i czarny pieprz do smaku
    • 2 pęczki koperku
    • 6 łyżek oleju
    • kilka listków laurowych i 2- kulki ziela angielskiego

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach, a cebulę kroję w kostkę.
  2. 2. Następnie wkładam wszystkie warzywa do garnka żeliwnego, dodaję odrobinę oleju i podsmażam do momentu, aż staną się miękkie i pachnące.
  3. Reklama
  4. 3. Dopiero wtedy dodaję sól i pieprz, zalewam 3 litrami wody i gotuję na małym ogniu do miękkości.
  5. 4. Można również zastąpić ten etap gotowaniem warzyw w rosole z dnia poprzedniego. Jeśli mam ogórki kiszone, obieram je i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  6. 5. W przypadku gdy korzystam z już przygotowanych ogórków kiszonych, wystarczy otworzyć słoik.
  7. 6. Natomiast jeśli mam do dyspozycji świeże, domowe ogórki, zazwyczaj są one tak miękkie, że nie trzeba ich nawet obierać.
  8. 7. Do gotowych warzyw dodaję rozdrobnione ogórki i gotuję ryż w osobnym garnku. Po ugotowaniu, dodaję ryż do zupy i mieszam.
  9. 8. Na koniec zabielam śmietaną, próbuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym świeżym koperkiem.
  10. 9. Zupa ogórkowa z ryżem jest pyszna zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i na drugi dzień, a przechowywanie jej nie ma negatywnego wpływu na jej smak i jakość.


Kapuśniak z kwaszonej kapusty
(1)
Grochówka Wojskowa z mięsem
(1)
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i krewetkami
(2)
Zupa pomidorowa - z pomidorów z puszki, z ryżem, najlepsza! :)
(1)
Rozgrzewająca zupa gołąbkowa
(2)
Zupa z zielonych warzyw z lubczykiem
(1)
Najpyszniejsza zupa Tom Yum Goong z pastą tom yum
(1)
Zupa krem z cukinii i papryki
(1)