Francuska zupa z tłuczonych ziemniaków i cebuli z dodatkiem śmietany

2023-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Francuska zupa z tłuczonych ziemniaków i cebuli z dodatkiem śmietany
Muszę przyznać, że na początku ta francuska zupa z tłuczonych ziemniaków i cebuli w ogóle mnie nie kusiła. Z zapałem pochłaniałam jedną książkę z francuskimi przepisami, ale ostatnią pomijałam z obrzydzeniem, bo wydawała mi się po prostu zbyt prosta. A jednak pewnego dnia, gdy byłam zbyt leniwa, by pójść do sklepu spożywczego, musiałam ugotować z tego, co miałam w swojej kuchni. No cóż, w domach większości ludzi zapewne da się znaleźć ziemniaki i cebulę. 

A jednak, na dobrą sprawę, poszperałam trochę w internecie, poczytałam przeróżne komentarze i na pewno ludzie robią tę francuską zupę puree i bardzo ją lubią, więc postanowiłam spróbować. 

Może nie jest to najsmaczniejsza zupa jaką robię, ale na pewno bardzo smaczna. Po raz kolejny przekonałam się o geniuszu Francuzów w tworzeniu czegoś pysznego z prostych i tanich składników.

Mimo, że zupa jest gęsta i sycąca, to i tak zrobiłam do niej grzanki (kroję kilka zwalistych kostek słodkiego ziemniaka, skrapiam oliwą, dużą ilością ulubionych przypraw i wrzucam do gorącego piekarnika na około 10-15 minut). 

Zabieramy się za gotowanie. Myślę, że będziecie zaskoczeni!

Składniki

    • ziemniaki: 500 gramów (obrane i pokrojone)
    • cebula: 500 gramów (drobno posiekana)
    • masło i olej (do smażenia)
    • bulion: ~4-5 szklanek (lub pożądana grubość)
    • sól: w zależności od słoności bulionu
    • pieprz czarny mielony
    • gałka muszkatołowa
    • śmietana: 150 mililitrów
    • ser: do podania (nie jest konieczny)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw doprowadzić do wrzenia wywar, dodać ziemniaki i doprowadzić do wrzenia.
  2. 2. W czasie gdy bulion się gotuje, na patelni na tłuszczu (masło i olej) podsmażamy cebulę, aż stanie się półprzezroczysta (nie może zacząć się karmelizować).
  3. 3. Do bulionu dodać podsmażoną cebulę i gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodaj przyprawy do swojego smaku.
  4. 4. Odcedzić zupę w blenderze, dodając przed podaniem odrobinę śmietany. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać ser podczas podawania. Smacznego!
Fit jesienna zupa dyniowa krem
(1)
Krem z białych szparagów
(1)
Pikantna zupa jagnięca z kaszą perłową
(2)
Barszcz czerwony klarowny
(1)
Zupa z brokułów i pieczarek
(1)
Zupa z serkiem topionym
(1)