Zdrowe muffinki z mąki razowej z siemieniem lnianym

2023-05-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Zdrowe muffinki z mąki razowej z siemieniem lnianym
Przygotowanie tych zdrowych muffinek jest naprawdę super proste. Ten przepis służy doskonale jako baza do dodawania dowolnych dodatków, które lubisz. Tym razem nie dodałam gałki muszkatołowej ani cynamonu, ale zdecydowałam się dodać około trzy czwarte filiżanki rodzynek. Pomyślałam, że idealnie byłoby dodać świeże lub mrożone jagody, banany, jabłka, różne suszone owoce, startą cukinię lub marchew. Zdecydowałem się na użycie półtłustego mleka.

Składniki

    • pełna mąka pszenna: 1½ szklanki
    • zmielone siemię lniane: 1½ szklanki
    • brązowy cukier: trzy czwarte szklanki
    • proszek do pieczenia: 1 łyżka stołowa
    • mąka: trzy czwarte łyżeczki
    • cynamon: 1,5 łyżeczki
    • mleko: 2 filiżanki
    • jajka: 1 (jajecznica)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. 2. Wyłóż formę do muffinek papierowymi foremkami do muffinek (lub po prostu posmaruj olejem).
  3. 3. Następnie wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  4. 4. W osobnej misce ubijamy jajko i wlewamy mleko.
  5. 5. Do suchych składników dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy.
  6. 6. Wlać ciasto do foremek na muffinki, wypełniając trzy czwarte każdej foremki.
  7. 7. Piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się zrumieni. Smacznego!
Babka z majonezem siostry Anastazji
(1)
Cytrynowa babka jogurtowa z lukrem
(1)
Czekoladowo-cynamonowe muffinki z cukinią
(1)
Kawowe muffiny z bitą śmietaną
(1)
Babeczki z cukinii z makiem i polewą czekoladową
(1)
Jogurtowe babeczki cytrynowe z makiem
(1)
Najsmaczniejsze babeczki z Malinojeżynami
(1)