Puszyste babeczki z kawałkami czekolady, przygotowane z mlekiem

2023-01-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Puszyste babeczki z kawałkami czekolady, przygotowane z mlekiem
Tym babeczkom bardzo trudno odmówić! Miękkie, smaczne i pachnące, te babeczki błyskawicznie znikają ze stołu, zaraz po upieczeniu (zobaczcie sami). Te babeczki są niezwykle proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu, więc nie będziecie musieli zbyt długo czekać na ich upieczenie. Jeśli wolisz bardziej czekoladowe babeczki, możesz posmarować wierzch kremem czekoladowym. Tak czy inaczej, babeczki będą bardzo smaczne.

Podane przeze mnie ilości składników dają 18 babeczek.

Składniki

    • mąka: 325 gramów
    • Jaja: 4
    • Cukier: 230 gramów
    • olej słonecznikowy: 200 mililitrów
    • mleko: 100 mililitrów
    • kawałki czarnej czekolady: 170 gramów
    • ekstrakt waniliowy: 1,5 łyżeczki (lub cukier waniliowy)
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    • sól: jedna trzecia łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw ubij jajka i cukier elektryczną trzepaczką, aż uzyskasz białawą masę (około 5 minut).
  2. 2. Następnie dodajemy olej, ponownie ubijamy, po czym dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy i ponownie ubijamy.
  3. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. 4. W jednej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do ciasta i ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.
  5. 5. Następnie wsypać łyżką kawałki czekolady. Zachowaj dobrą garść kawałków czekolady.
  6. 6. Ułóż papierki do babeczek w formie i wypełnij je w około trzech czwartych.
  7. 7. Równomiernie rozłożyć na babeczkach pozostałe kawałki czekolady.
  8. 8. Babeczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 18-20 minut, aż ładnie się zrumienią.
  9. 9. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Puszyste babeczki z kawałkami czekolady, przygotowane z mlekiem
Szybkie babeczki z owocami lata
(1)
Muffiny z parmezanem
(1)
Kakaowe babeczki z bitą śmietaną
(1)
Muffiny z czekoladą w środku
(2)