Chciałabym podzielić się z Wami pysznym przepisem na ciasto wielkanocne, które po prostu rozpływa się w ustach. Nie dość, że pięknie wychodzi, to jeszcze jest bardzo smaczne. Spróbujcie!!!
Składniki
Margaryna: 350 gramów
Cukier: 300 gramów
Jajka: 6
Cytryna: 2
Skrobia: 50 gramów
Mleko: 350 gramów
Proszek do pieczenia: 3 łyżki stołowe
śmietana: 3 łyżki stołowe
woda: 3 łyżki stołowe
cukier puder: 2 szklanki
dekoracje
forma do ciastek (ma mieć otwór w środku)
Wykonanie przepisu
1. Najpierw ubić margarynę z cukrem, następnie dodać jajka i startą skórkę z cytryny.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skrobią, przesiać, a następnie połączyć z poprzednią mieszanką.
3. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy ciasto.
4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
5. Ostrożnie wyjąć upieczoną babeczkę z formy, oczyścić formę i ponownie włożyć babeczkę.
6. Sok z jednej cytryny mieszamy z wodą, brandy i łyżką cukru pudru i tym płynem polewamy gorący biszkopt.
7. Pozostaw babeczki na blasze do całkowitego ostygnięcia.
8. Na koniec przygotuj lukier: Wymieszaj cukier puder z sokiem z drugiej cytryny, a następnie rozsmaruj lukier na babeczce i posyp koralikami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!