Wielkanocna babka cytrynowa

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wielkanocna babka cytrynowa
Chciałabym podzielić się z Wami pysznym przepisem na ciasto wielkanocne, które po prostu rozpływa się w ustach. Nie dość, że pięknie wychodzi, to jeszcze jest bardzo smaczne. Spróbujcie!!!

Składniki

    • Margaryna: 350 gramów
    • Cukier: 300 gramów
    • Jajka: 6
    • Cytryna: 2
    • Skrobia: 50 gramów
    • Mleko: 350 gramów
    • Proszek do pieczenia: 3 łyżki stołowe
    • śmietana: 3 łyżki stołowe
    • woda: 3 łyżki stołowe
    • cukier puder: 2 szklanki
    • dekoracje
    • forma do ciastek (ma mieć otwór w środku)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw ubić margarynę z cukrem, następnie dodać jajka i startą skórkę z cytryny.
  2. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skrobią, przesiać, a następnie połączyć z poprzednią mieszanką.
  3. 3. Blachę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy ciasto.
  4. 4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
  5. 5. Ostrożnie wyjąć upieczoną babeczkę z formy, oczyścić formę i ponownie włożyć babeczkę.
  6. 6. Sok z jednej cytryny mieszamy z wodą, brandy i łyżką cukru pudru i tym płynem polewamy gorący biszkopt.
  7. 7. Pozostaw babeczki na blasze do całkowitego ostygnięcia.
  8. 8. Na koniec przygotuj lukier: Wymieszaj cukier puder z sokiem z drugiej cytryny, a następnie rozsmaruj lukier na babeczce i posyp koralikami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Muffinki bananowe Sophie Dahl
(1)
Kruche muffiny jabłkowe
(1)
Korzenne babeczki z dynią i kremem twarożkowym
(1)
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Jogurtowe muffiny ze śliwką
(1)