Z serii "coś na zimę": Najlepsze ogórki kanapkowe

2022-08-12 Autor przepisu Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Z serii "coś na zimę": Najlepsze ogórki kanapkowe
Etykiety: coś na zimę, ogórki, ogórki kanapkowe, Nie było łatwo, oj nie było. Ale w końcu mam to, czego chciałam i czego oczekiwałam, czyli najlepsze ogórki kanapkowe. Najlepsze oczywiście dla mnie, bo o smakach, podobnie jak o gustach trudno dyskutować. Jednak osoby, które pokochały moją sałatkę szwedzką, pewnie polubią i te ogórki.

Do proporcji w przepisie dochodziłam sama. I choć pierwszy przepis dostałam od bratowej, to kombinowałam z proporcjami przypraw, octu i cukru, wyrzuciłam curry zastępując je kurkumą, aby dojść do tego właściwego smaku. Dopiero czwarte podejście zakończyło się pełnym sukcesem i właśnie tym przepisem chcę się z Wami dziś podzielić. Ogórki są chrupkie, słodko - kwaśne, po prostu pyszne.

Ja robiłam moje ogórki w słoikach o pojemności 400 ml, ale można wybrać inne, tylko jeśli użyjemy dużych ogórków, to słoiki muszą być na tyle wysokie, aby plastry weszły nam na sztorc.

Moje ogórki były średniej wielkości – ani za duże, ani za małe – idealne na ogórki kanapkowe. Ilość zalewy podana w przepisie idealnie wystarcza na zalanie 6 słoików z ciasno ułożonymi ogórkami.

Krojenie ogórków w plastry może wydawać się trudne, ale można wspomóc się np. krajalnicą do pieczywa czy wędlin (jeśli się takową posiada), tylko trzeba uważać na palce. Ja posłużyłam się nożem do pomidorów – takim z ząbkami, poszło szybko i sprawnie.  

*Używam szklanki o pojemności 250 ml.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Składniki na 6 słoików po 400 ml:
    • 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką)
    • 2 szklanki* wody (500 ml)
    • 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 %
    • 1 i ¾ szklanki* cukru
    • 1 łyżka ziaren gorczycy
    • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżka kurkumy
    • 1 płaska łyżka soli (około 15 g)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w słoikach.
  2. 2. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików. Przykryć pokrywką. Zagotować.
  3. Reklama
  4. 3. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika.
  5. 4. Ogórki zmienią kolor z ciemno zielonego na jasno zielony. Wyciągnąć na ściereczkę, przykryć ręcznikiem i zostawić do powolnego wystygnięcia (słoików nie trzeba odwracać do góry dnem) – ja ściągam ręcznik ze słoików dopiero po całkowitym ich wystygnięciu.
  6. 5. Tak przygotowane ogórki można jeść po mniej więcej tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze, więc jeśli język nam ucieka można skosztować, a resztę ukryć w ciemnej spiżarce i dobrać się do nich po miesiącu.
Z serii "coś na zimę": Najlepsze ogórki kanapkowe
Z serii "coś na zimę": Najlepsze ogórki kanapkowe
Z serii "coś na zimę": Najlepsze ogórki kanapkowe
Zalewa do ogórków konserwowych
(5)
Sałatka z papryki na zimę
(4)
Sałatka z cukinii na zimę, łagodna
(1)
Duszone warzywa na patelni
(2)
Kimchi - kiszona kapusta w koreańskim stylu kimchi
(1)
Posiekane ogórki na zimę - Pikle
(1)
Ogórki Konserwowe z marchewką, korzeniem chrzanu i czosnkiem
(1)