Prosta wersja niskokalorycznego dodatku witaminowego. Dietetyczny dodatek do twoich ulubionych warzyw. To danie może uzupełniać i podkreślać dania rybne, z kurczaka lub mięsne. Są zawsze odpowiednie i dobre dla zachowania zdrowia i kondycji.
Składniki
cukinia: 1 szt
bułgarska papryka: 1 szt
marchew: 1 szt
cebula: 1 szt
pomidory koktajlowe: 12 szt
olej słonecznikowy: 1 stołowa łyżka
sól: do smaku
włoskie zioła: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Umyj cukinię pod bieżącą wodą. Przekrój warzywo na pół wzdłuż i pokrój na dość duże półpierścienie. Jeśli chcesz, aby cukinia była tak miękka, jak to tylko możliwe, powinieneś ją posiekać mocniej, ale nie daj się zbytnio ponieść emocjom. Cukinia powinna być widoczna w gotowym naczyniu. Cukinię z powodzeniem zastępuje zwykła cukinia. Ogólnie rzecz biorąc, w tym przepisie wszystkie warzywa są zmienne. Na razie przełożyć warzywa do osobnej miski.
2. Bułgarska papryka, wolna od nasion i łodyg. Paprykę pokroić na dość duże kawałki. Lepiej byłoby wybrać czerwoną lub żółtą paprykę dla zewnętrznej harmonii gotowego dania.
3. Umyj marchewki, pocierając szczoteczką skórkę, jeśli jest mocno zabrudzona. Marchewki obrać obieraczką i pokroić w cienkie półpierścienie. Jest to konieczne, aby miała czas na osiągnięcie gotowości.
4. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. Lepiej byłoby wziąć białą lub żółtą cebulę. Fiolet będzie niezgodny w gotowym naczyniu. Możesz w ogóle pominąć dodawanie cebuli, jeśli jej nie lubisz.
5. Umyj pomidory koktajlowe i pokrój w cienkie krążki. W rzeczywistości cięcie pomidorów może być absolutnie dowolne, zależy tylko od wyglądu gotowego dania.
6. Tak więc przygotowanie warzyw dobiegło końca. Posmaruj nieprzywierającą patelnię olejem słonecznikowym i umieść na niej wszystkie warzywa. Umieść na średnim ogniu.
7. Natychmiast solę potrawę do smaku, chociaż można to zrobić pod koniec gotowania. Dodaj swoje ulubione przyprawy lub suszone zioła. Mam mieszankę włoskich ziół.
8. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez pięć minut, mieszając warzywa.
9. Następnie zamieszaj naczynie i zdejmując pokrywkę, przygotuj warzywa. Czas gotowania będzie inny dla każdego. Ktoś lubi, gdy warzywa trochę chrupią (potem gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż siedem minut). A ktoś uwielbia najdelikatniejsze warzywa (w tym przypadku może to zająć piętnaście minut lub dłużej).
10. Warzywa są soczyste, a samo danie pachnie dzięki ziołom.
11. Nie możesz w ogóle dodawać oleju słonecznikowego, ale wlej trochę przefiltrowanej wody na patelnię. Wtedy możliwe będzie maksymalne zmniejszenie kalorii w naczyniu. Smacznego!