Oferuję wspaniałe ciasta czekoladowe z nadzieniem. Sztuczka tych ciast polega na tym, że zarówno ciasto, jak i nadzienie są przygotowywane na podstawie jednego ciasta. Po prostu nie można oderwać się od tego pieczenia!
Składniki
mleko: 200 ml
rafinowany olej słonecznikowy: 200 ml
cukier: 200 gram
mąka pszenna: 200 gram
proszek kakaowy: 4 łyżki
jajka: 2
wanilina: 1 g
proszek do pieczenia: 12 g
Wykonanie przepisu
1. W misce połącz mleko, cukier i olej słonecznikowy. Przesiać kakao.
2. Pokonaj masę za pomocą ręcznego blendera.
3. Odłóż połowę ciasta do osobnej miski. W pozostałej części dodaj jajka i wanilinę.
4. Ponownie ubij masę blenderem i przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.
5. Nasmaruj formę olejem słonecznikowym. Moja forma ma od 15 do 25. Wlej ciasto do formy.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciastka przez 20 minut. Wlać odroczoną część ciasta bezpośrednio na gorący herbatnik. Gdy pleśń nieco ostygnie, dokręć herbatniki folią spożywczą i pozwól całkowicie ostygnąć.
7. Wytnij gotowy herbatnik w kwadraty lub prostokąty, udekoruj do smaku. Smacznego!